Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Afumători, coșuri de fum necurățate, lumânări uitate aprinse sunt doar câteva din cauzele câtorva dintre incendiile din perioada sărbătorilor, stinse din fericire la timp. Tot salvată a fost și biblioteca Băilor Herculane, după ce incendiul de la subsolul imobilului a fost stins înainte ca flăcările să mistuie instituția!

Sâmbătă, 24 decembrie, din cauza unei afumători, era să ia foc o casă la Reșița. Pompierii militari din municipiu au fost solicitați să intervină pentru stingerea incendiului izbucnit la respectiva afumătoare. „Aceștia s-au deplasat cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta cu flacără pe aproximativ 5 mp din suprafața construcției, cu pericol de propagare la întreaga casă și anexele învecinate. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire“, transmite ISU „Semenic“.

În seara de Crăciun, la orele 22.30, ajutorul pompierilor a fost cerut pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din satul Rugi, comuna Păltiniș. Salvatorii au ajuns la fața locului, unde oamenii deja luptau cu flăcările, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. „Intervenția promptă a pompierilor militari a făcut ca incendiul să fie lichidat în limitele găsite, împiedicând astfel propagarea flăcărilor la întreaga locuință. Proprietarii nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiului au ars bunuri din dormitor și s-au degradat pereții camerei pe o suprafață de aproximativ 25 mp. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind un mijloc de încălzire local nesupravegheat ori supraîncălzit“, concluzionează ISU.

În a doua zi de Crăciun, în jurul orei 14.30, un incendiu a izbucnit la subsolul unei clădiri din Herculane, existând pericolul de propagare la biblioteca orașului, care se afla deasupra subsolului incendiat. „La sosirea echipajelor de intervenție, ardea cu flacără deschisă și degajare mare de fum pe o suprafață de aproximativ 15 mp din subsolul clădirii, unde erau depozitate diferite materiale. (…) În urma incendiului au ars două saltele, o canapea, două noptiere și alte materiale textile. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații închise, respectiv o lumânare aprinsă și lăsată nesupravegheată“. În aceeași zi, pompierii militari din Moldova Nouă au intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe din oraș, cauza probabilă fiind necurățarea de funingine a coșului de fum.

Chiar și în aceste zile de sărbătoare, pompierii au verificat secțiile ATI ale spitalelor din județ, au desfășurat două misiuni de salvare de animale, predominante rămânând intervențiile de acordare a primului ajutor calificat și cele din categoria asistenței de persoane (în 31 de cazuri).

JCS-A.M.