Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Mirosul de primăvară, soarele, natura te seduc. Cam aşa explică şeful MAI relaxarea măsurilor din starea de alertă. Însă, ministrul îşi revine repede din natura care seduce şi declară: „Când vedeți că cineva strănută intenționat și nu are mască, existând riscul să fie infectat, puteți suna la 112, e în zona penalului“!

Ministrul Internelor, Marcel Vela, a anunțat, într-un interviu pe YouTube, că o persoană „dacă nu are mască și strănută, poate avea dosar penal“.

„La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine. Puteți suna instant la 112 (dacă vedeți pe cineva în metrou fără mască – n.red.). Dacă nu are mască și strănută poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință. Adică a și strănutat și n-a avut nici mască. Noi nu intrăm în cazarmă, vom apăra cetățenii. Vom fi prezenți în stradă și vom avea și măsuri coercitive pentru fiecare faptă. Am găsit formula parlamentară pentru a nu intra în conflict“, a afirmat Vela într-o discuție pe canalul de YouTube al lui George Buhnici.

Ministrul Internelor a precizat că decizia ce introduce măsuri de relaxare din 15 mai a fost luată pentru că numărul cazurilor nu a explodat și pentru că sondajele de opinie arătau că a scăzut gradul de acceptare în rândul populației. „Există o așteptare extrem de mare din partea populației. Totuși sunt două luni în care oamenii au rezistat, au fost eroi. Simt că eroismul fiecăruia a fost darul pe care l-a oferit întregii comunități. Este această așteptare. Am făcut măsurători. Dacă în prima lună au acceptat măsurile, au stat acasă, peste 70% au acceptat aceste măsuri. Omul e o ființă socială, nu poți să îl ții în casă, mai ales că ce se întâmplă afară, mirosul de primăvară, soarele, natura, te seduc. Și atunci era foarte greu să mai tolereze, să mai stea într-o așteptare între patru pereți. Și, încet încet pe măsurători a scăzut gradul de acceptabilitate a condițiilor de a sta în interiorul unei locuințe“, a mai declarat Marcel Vela.

JCS-Nina Curiţa