REŞIŢA – Urmează evaluarea pagubelor provocate de aversa de tip „flash flood“ căzută luni în Oraşul vechi!
Precipitaţiile abundente căzute, luni după-amiaza, asupra perimetrului Driglovăţ-Budinic, au transformat strada M. Kogălniceanu într-un afluent temporar al Bârzavei. Drept care municipiul reşedinţă de judeţ a reuşit să ajungă vedeta buletinelor de ştiri, iar situaţia în sine, aprig subiect de dispută pe reţelele de socializare, unde specialişti în varii domenii n-au întârziat să atribuie, distribuie şi redistribuie mai cu seamă responsabilităţi. A ieşit din acest tipar postarea lui Liviu Oană, (redistribuită şi de primarul Ioan Popa) care a explicat în detaliu mecanismul de producere a acestui eveniment hidrometeorologic extrem de tip „flash flood“. Adică un potop instantaneu, mai pe româneşte.
Astfel, în urma precipitaţiilor consistente, aproape zilnice din ultima perioadă, solul a ajuns la un nivel de saturaţie care nu a mai putut prelua noile cantităţi de apă ale aversei de luni. Potrivit măsurătorilor Apelor Române, la staţia hidrologică Ţerova s-au acumulat 70 litri pe metru pătrat, dintre care 48 doar în primele 20 de minute. Ţinând cont că „peste deal“, arealul de captare a precipitaţiilor din zona Driglovăţ-Budinic e de circa 1,6 milioane mp, se poate estima că aici au căzut aproape 77 milioane litri de ploaie doar în primele 20 de minute ale fenomenului. Extrem de mult pentru conducta de canalizare cu diametrul de 1,2 metri amplasată sub strada M. Kogălniceanu.
Urmările imediate s-au văzut, după cum spuneam, offline şi online, mulţumită Internetului, reţelelor de socializare şi a unui anumit tip de spirit civic participativ. Nu s-a mai insistat, în schimb, asupra intervenţiei rapide, care a permis degajarea şi curăţarea străzii încă în cursul serii de luni. Potrivit bilanţului provizoriu, consemnat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, urmare a fenomenului au fost avariate circa 20 de autoturisme, intervenindu-se la 45 de locuinţe particulare. Reunit în această dimineaţă, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a făcut o primă evaluare a situaţiei care, trebuie precizat, nu s-a rezumat doar la torentul de pe Kogălniceanu. Deşi mult mai puţin spectaculoasă, posibil mai gravă se poate dovedi alunecarea de teren de pe Centură, care a afectat şi reţeaua electrică din zonă. Mâine urmează ca, în baza primelor evaluări făcute, Primăria să înainteze Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale necesarul de materiale pentru intervenţia de urgenţă în zonele calamitate.
În condiţiile în care pericolul producerii unor fenomene asemănătoare nu poate fi exclus în următoarele zile, ISU reaminteşte cetăţenilor că „deşi urgenţa lor este prioritară, se intervine întâi acolo unde gravitatea este mai mare“, aşa cum a precizat inspectorul şef, lt.col. Ionel Petru Tilca. Potrivit acestuia, luni, în decursul celor două ore, ISU a avut peste 70 de apeluri pe 112, unele persoane sunând chiar de trei ori pentru a cere sprijin pentru scoaterea apei din casă, în condiţiile în care existau alte apeluri care reclamau intervenţia, prioritară, de evacuare a unor persoane în vârstă sau copii. Au fost şi persoane care au solicitat acte de constatare pentru firma de asigurări, apeluri greşit adresate, ţinând cont că ISU nu este agent constatator din acest punct de vedere, iar subiectul, deşi important la nivel personal, nu este tocmai unul de urgenţă pentru comunitatea afectată.
JCS-Walter Fleck