Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un ordin comun al miniştrilor Muncii şi Sănătăţii face dreptate pentru un număr mare de bolnavi.

Faptul că persoanele cu accident vascular sever pot fi încadrate în grad de handicap grav este considerat de toţi reprezentanţii sistemului sanitar cărăşean ca fiind „o mişcare logică ce trebuia să aibă loc mai demult”.

Atât conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, reprezentanţi ai spitalelor din județ cât şi pacienţi care au suferit AVC-uri susţin că afecţiunile sunt similare ca efecte cu altele ce fuseseră incluse pe respectiva listă.

„Pacienţii cu AVC sever au nevoie de îngrijire permanentă, se micşă greu şi, până acum, nu primeau niciun ajutor de la stat şi nici dreptul la un însoţitor. Era de aşteptat ca decizia să fi fost luată mai devreme sau mai târziu”, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Guvernul a inclus accidentele vasculare cerebrale – care pot provoca boli rare, degenerative şi paralizii – pe lista celor pentru indemnizaţii de handicap. Au fost incluse în gradul de handicap persoanele care suferă de hemiplegie, hemipareză, în urma unui accident vascular, cei care sufără de hemofilie, boli degenerative cum ar fi coxartroza cât şi cele care suferă de boli deosebit de grave.

De asemenea, prin proiectul de lege amintit, persoanele cu handicap permanent nu se vor mai prezenta la comisie decât dacă o solicită. Indemnizaţia pentru persoanele încadrate în gradul de handicap este de 234 de lei, iar cei care însoţesc persoanele pleacă de la salariul minim pe economie. Intră în lista afecţiunilor bolile genetice – miasteniile, afecțiuni articulare degenerative, tumorile osoase etc. după ce Organizația Mondială a Sănătății recomanda acest lucru.