Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Peste 11.000 de fermieri din Caraş-Severin, din totalul celor 19.500 care au depus la APIA cereri pentru sprijinul pe suprafaţă şi animale, au fost declaraţi eligibili. Plăţile au debutat în 16 octombrie, iar ieri, 20 octombrie, din cei 11 mii de fermieri au mai rămas doar 800 pentru care trebuie procesate plăţile!

În total, în judeţ, aşa cum v-am spus, 19.500 de fermieri au depus cereri la APIA, însă doar 11.000 sunt pe listele albe, adică eligibili pentru plăţi, pentru restul de 8500 fişele de plăţi nu se fac pentru că fie au avut controale, fie diverse neconcordanţe în declaraţii.

„Până la sfârşitul lunii noiembrie se vor acorda plăţile în avans, adică 70% în cazul plăţilor directe şi până la 85 la sută pentru sprijinul acordat în cadrul dezvoltării rurale. Însă eu estimez că vom finaliza plăţile pentru suprafaţă şi sprijinul pentru ovine şi caprine în prima decadă a lunii noiembrie. La 1 decembrie încep plăţile finale“, ne-a spus şeful APIA, Dumitru Stepanescu.

Cât despre listele albe, acestea se actualizează permanent şi se speră că până în luna noiembrie şi ceilalţi opt mii de fermieri să aibă banii în conturi. „Oamenii trebuie să înţeleagă că din momentul în care noi trimitem listele cu fermierii avizaţi la plată, durează câteva zile până le intră banii în conturi“, a mai adăugat Stepanescu.

Potrivit directorului APIA, anul acesta, în Caraş-Severin, se vor face plăţi pentru 185.000 de hectare de teren, suprafaţă fiind mai mare decât anul trecut, iar sumele care vor veni în judeţ anul acesta sunt estimate la peste 40 de milioane de euro.

JCS-Nina Curiţa