Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Prezent la Herculane, premierul a vorbit despre creșterea puterii de cumpărare, dând vina pe guvernatorul BNR că n-a ținut în frâu ROBOR-ul și pe șefia ANRE pentru scumpirea energiei electrice.

Cu prilejul CEx din stațiunea de pe Valea Cernei, Liviu Dragnea, liderul PSD, a prezentat obiectivele majore de îndeplinit în această perioadă, pe primul plan aflându-se „programul de guvernare și măsurile pe care le avem prevăzute pentru acest an. Mai sunt câteva măsuri care mai sunt din programul de guvernare: parteneriat public-privat, legea bugetului, rectificare, fondul suveran, pachetul de legi din domeniul justiției și celelalte câteva legi, pe care trebuie să le îndeplinim în acest an. Pentru aceste obiective importante, majoritatea parlamentară și guvernamentală a primit un sprijin necondiționat unanim de la Comitetul Executiv Național“.

S-a amintit de creșterea puterii de cumpărare, despre felul în care s-a lucrat mult mai bine decât în echipa Grindeanu. „Astea nu sunt toate măsurile îndeplinite. Sunt multe! Au fost selectate principalele o sută de măsuri. Guvernul a lucrat mai bine și mult mai eficient! Cu toate că este în permanență sub asediu, ca noi toți“, e subliniat Dragnea.

Și, totuși, în contextul creșterii puterii de cumpărare, cum se justifică scumpirile în lanț, prețul benzinei, cursul leu/euro, ROBOR-ul, energia electrică, etc.?

Premierul Mihai Tudose a explicat: „La preluarea mandatului ni s-a spus că la sfârșitul lui august n-o să mai avem bani de salarii. Apoi toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiți operatori economici, că va veni și răzbunarea, probabil. ROBOR nu avea cum să mai scadă pentru că, în România, a atins un minim istoric în lume. Nu avea cum decât să crească. Ce se întâmplă pe segmentul bancar, eu cred că puteți foarte bine să-l întrebați pe dl guvernator al Băncii Naționale, domnia sa coordonând și trebuind, cel puțin din punct de vedere teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuații“.

Cât despre creșterea prețurilor, primul ministru a precizat: „La scumpirea energiei electrice, acum două luni, am luat o decizie în Guvern de a trimite o solicitare Parlamenului, Camerei Deputaților, în vederea efectuării unei anchete privind activitatea ANRE, care s-a soldat și cu înlocuirea conducătorului unității, fiindcă acolo anumite lucruri au derapat din cauza neefectuării la timp sau în condiții legale a unor licitații pentru contracte“.