Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pe simeze, fotografii de Erwin Țigla și piese din colecția filatelică a lui Gustav Hlinka!

Imaginile pe care Erwin Țigla le expune pe simezele Direcției pentru Cultură înfățișează monumente din țară și din străinătate dedicate marelui poet. „Fotografiile reprezintă în jur de 20 de busturi dedicate și sunt cuprinse în prima ediție a albumului dedicat monumentelor Mihai Eminescu, apărută în 2018. În prezent, alături de Gheorghe Jurma, lucrăm la a doua ediție, mult adăugită, care va apărea anul viitor”, am aflat de la Erwin Țigla.

Expoziția filatelică pe care Gustav Hlinka o propune privitorilor este delimitată în trei categorii. „În prima parte, sunt prezente piese referitoare la Oravița, datorită trecerii lui Eminescu prin acest oraș în 1868, respectiv la Reșița arătând modul cum poetul a fost sărbătorit aici. A doua categorie se referă la întreaga activitate a poetului, iar a treia cuprinde piese înfățișând ilustrate cu monumente din Republica Moldova, primite de la șeful filateliștilor de acolo, Mircea Ciobanu”, am aflat de la artistul plastic care, de ani buni, se dedică și filateliei. Pasiunea s-a concretizat în zeci de cutii pline cu piesele unei colecții ale cărei începuturi datează din 1980, Gustav Hlinka colecționând piese legate de poetul național de la finalul anilor ‘80, când Eminescu a fost sărbătorit prima dată.

Mai demult, s-a vorbit despre ridicarea la Reșița a unui monument Mihai Eminescu, întrucât este una dintre puținele reședințe de județ care nu au un asemenea monument. Erwin Țigla susține ideea, întrucât consideră că fiecare reședință de județ ar trebui să aibă un asemenea monument. La fel crede și Gustav Hlinka, chiar dacă nu se cunoaște ca marele poet să fi trecut prin Reșița. Nici la Băile Herculane sau la Moldova Nouă nu există dovezi ale trecerii lui Eminescu prin părțile locului, însă în cele două orașe există statui ale poetului național.

JCS-Ionel Ivașcu