Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă anul trecut ciobanii vindeau kilogramul cu 25-28 de lei, pentru acest an sunt decişi să ceară mai mult.Scumpirea nutreţului, a carburanţilor şi a utilităţilor îi determină pe ciobani să-şi vândă mai scumpi mieii anul acesta. Indiferent dacă au o sută sau o mie de miei, crescătorii au aceeaşi strategie: nu vor vinde carnea sub preţul celui de anul trecut. Ba mai mult, au de gând să ceară cel puţin 30 de lei pe kilogramul de carne.

„Oamenii vor spune că vrem să ne îmbogăţim, dar puţini sunt cei care ştiu ce cheltuieli avem şi noi la stână. Nutreţul s-a scumpit mult în ultimele luni, la fel şi carburanţii. În plus, taxele la piaţă sunt mari. De exemplu, anul trecut pentru a vinde la piaţa din Reşiţa ni s-a cerut taxă 25 de lei pe cap de animal. Adăugăm plata medicului veterinar, care examinează carnea, dar şi transportul animalelor. Dacă tragem linie şi calculăm o să vedeţi că nu avem un câştig foarte mare“, ne-a spus Ioana Busuioc, care, împreună cu familia sa, deţine o stână în apropierea municipiului.

La 30 de lei kilogramul, friptura tradiţională de miel pentru Paşte şi drobul vor fi adevărate delicatese, spun cu amărăciune reşiţenii. „Nici anul trecut nu a fost mai ieftin. Îmi amintesc perfect că mi-am dorit să cumpăr un picior de miel pentru friptură, dar când am văzut că cer 28 de lei pe kilogram, nu am mai cumpărat. Probabil acelaşi lucru se va întâmpla şi anul acesta, căci nu-mi permit să dau 30 de lei pe kilogramul de carne“, spune Margareta Hantea.

Cu toate acestea, crescătorii nu sunt deloc îngrijoraţi. Ştiu bine că mieii vor avea trecere, în ciuda scumpirii anunţate. „Eu am clienţii mei care nu cumpără doar carne de la mine, ci şi brânză. Am deja comenzi pentru Paştele catolic, iar pentru cel ortodox cererea va fi mult mai mare. Nu mai e mult până atunci, iar comenzi am încă de acum. Zilele trecute am dat o maşină plină cu miei unui sârb care cumpără de fiecare dată de la mine. Bineînţeles, că la o comandă aşa de mare, cum a fost a lui, de 30 de capete, şi preţul este mai bun. Dar nu cu mult, căci şi noi avem copii şi nepoţi de crescut“, explică Ioana Busuioc.

Roxana Bălan Nafiru