Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Prima ediție a Memorialului „Iosif Măzăran” a avut loc sâmbătă, 8 mai, pe stadionul de atletism din cadrul Complexului Sportiv „Francisc Vaștag” din Reșița. Aproximativ 200 de copiii din mai multe județe ale țării au participat la prima ediție a acestui memorial, iar la final aceștia au fost recompensați cu medalii, diplome și mici cadouri!

„În primul rând vreau să le mulțumesc colegilor de la Asociația Județeană de Atletism că s-au gândit la memoria tatălui meu și că au organizat această competiție. Acest concurs a fost organizat de Asociația Județeană de Atletism, împreună cu cluburile care au secție de atletism din Reșița, dar și cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin. Vreau să-i felicit pentru această inițiativă și să sperăm că și pe viitor această competiție va deveni un concurs de tradiție. Din păcate, a fost organizat foarte repede, pentru că am primit solicitări de-a participa la această competiție și de la cluburi din străinătate, din Elveția, Bulgaria, Italia, Franța și Germania. În primul rând sunt bucuros pentru acești copii, au participat destul de mulți, în jur de 200, reprezentând cluburi din Hunedoara, Caransebeș, Reșița, Timișoara, Giroc, Drăgășani. Îmi cer scuze dacă am omis pe cineva. La sfârșit acești copiii au fost recompensați cu diplome, tricouri și mici cadouri”, a declarat antrenorul Octavian Măzăran, fiul regretatului Iosif Măzăran.

Prezent la acest memorial, Florin Florea, președintele Federației Române de Atletism, a spus: „Îi mulțumesc profesorului Octavian Măzăran pentru invitație, fiul domnului profesor Iosif Măzăran. Mă bucur că a existat o continuitate a muncii lui Iosif Măzăran, dusă mai departe de Octavian Măzăran. Iosif Măzăran a fost un foarte mare antrenor de marș, ca și concept, dar ca și mod de-a aduna în jurul lui valorile marșului. Până la urmă, marșul nu este o probă atât de populară și trebuie să faci câteva lucruri importante ca să poți să dezvolți această probă. S-a organizat acest concurs de copii în memoria lui Iosif Măzăran care cred eu că va avea tradiție și se va organiza în fiecare an și cu această ocazie, cred că și orașul va pune umărul să construiască încă o pistă pentru atletism. Au fost prezenți aproximativ 200 de copii și a fost o manifestare sportivă foarte frumoasă. Îl felicit pe Octavian Măzăran, pe toți cei de la Clubul Sportiv Municipal Reșița, pe antrenorii din zonă și sunt foarte bucuros că și antrenorii din celelalte județe au pus umărul la organizarea acestei competiții. Cred că este o stare de normalitate, cred că așa trebuie să facem și mai cred faptul că fiecare oraș trebuie să aibă unul sau două concursuri de acest gen, pentru copii. Poate în câțiva ani se va putea organiza și un concurs de un nivel un pic mai ridicat, dar aceste lucruri vin pas cu pas. În opinia mea, continuitatea va fi cuvântul de ordine al acestui concurs. Felicit pe această cale pe toți cei care au venit la această competiție”.

Organizatorii memorialului sunt Asociaţia Judeţeană de Atletism, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraș-Severin, Clubul Sportiv Municipal Reşiţa, Clubul Universitatea Reşiţa, Clubul Sportiv Şcolar şi Liceul Teoretic Traian Vuia din Reşiţa.

„Ne bucurăm că și noi am fost printre organizatorii acestui concurs în memoria celui care a fost Iosif Corneliu Măzăran, un om deosebit. Am multe amintiri legate de Iosif Măzăran, mi-a fost profesor în școala generală, mi-a fost antrenor, coleg și prieten. A fost un om care a sfințit atletismul reșițean și evident că are o mare contribuție în dezvoltarea marșului românesc. Visul său s-a împlinit, adică sportivii pregătiți de el, Marius Cocioran și Narcis Mihăilă, au participat la Jocurile Olimpice. Sperăm că și la Tokyo vom avea reprezentanți ai marșului reșițean. Ne pare rău că nu mai este printre noi Iosif Măzăran, iar după părerea mea, acest concurs memorial este cel mai mare organizat pe acest stadion, în ultimii 20 de ani. Sperăm să-i cinstim memoria așa cum trebuie”, a declarat Rusalin Fîc, directorul Clubului Sportiv Municipal Reșița.

„După cum s-a putut vedea, la acest memorial au venit foarte mulți copii, aproximativ 200, din mai multe județe ale țării. DJST-CS sprijină astfel de competiții, mai ales cele de atletism, unde copiii vor să facă mișcare. Datorită numărului mare de participanți, sperăm ca această competiție se va organiza în fiecare an. Sunt convins că cei mici s-au bucurat de premiile pregătite de noi, de diplome și de medalii”, a declarat Dorin Voina, inspector al Direcției pentru Sport și Tineret Caraș-Severin.

În lunga sa carieră de antrenor, Iosif Măzăran a obținut cu sportivii ce au reprezentat municipiul Reșița și România, 464 de medalii și 20 de recorduri naționale, astfel: medalii la Campionatul Național, individual și pe echipe, 148 de medalii de aur, 181 de argint și 135 de bronz. CV-ului reputatului antrenor cuprinde și recorduri naționale, medalii la Campionatele Mondiale, Europene și Balcanice, prezențe la Jocurile Olimpice.

Iosif Corneliu Măzăran a fost timp de 28 de ani antrenor al loturilor naționale de atletism în probele de marș, maraton și alergare pe șosea. A primit carnetul de antrenor emerit în anul 2011, iar în decembrie 2015 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Reșiței.

JCS-Ștefan Moraru