Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Această concluzie a fost trasă de medicul şef al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate.

În repetate rânduri, atât pacienţii cât şi medicii prescriptori au sesizat faptul că de pe rafturile farmaciilor lipsesc cu desăvârşire medicamente importante în tratamentul unor boli ce ţin de programele naţionale de sănătate (diabet, concologie etc), şi tocmai cele mai ieftine. Sesizărilor amintite li se alătură de această dată şi Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi Colegiul Farmaciştilor Caraş-Severin.

„Săptămâna trecută, mai mulţi colegi medici au sesizat lipsa unui medicament esenţial în diabet. Am contactat farmaciile, care au luat legătura cu preşedintele Colegiului breslei. Acesta a aflat, la rândul lui, că medicamentul nu mai este adus în farmacii de către depozitele care îl deţin pentru că acestea aprovizionează doar anumite farmacii, de cele mai multe ori lanţurile farmaceutice. Asta îl dezavantajează clar pe pacientul care locuieşte la Moldova Nouă, de exemplu, unde nu sunt puncte de lucru ale lanţurilor respective“, a precizat doctorul Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al CJAS Caraş-Severin.

Acesta a amintit că, în aceste zile, echipe mixte ale instituţiei şi DSP se află în control la farmaciile cărăşene, unde li s-a spus că unul dintre medicamentele pentru tratarea diabetului a devenit o fantomă, deşi se regăseşte pe lista publicată de ministerul de resort.

„Noi nu-l vedem pe piaţă. Şi când spun «pe piaţă», asta nu înseamnă în depozite. Nici noi, CJAS, nici alte structuri din județ nu ne permitem să tragem depozitele la răspundere sau să le chemăm la o discuţie. Ne-ar râde în nas. Probleme încep să apară şi la alte medicamente, oncologice, deşi acum nu sunt sincope, dar asta pentru că nu sunt la noi în județ afecţiunile oncologice pentru care e nevoie de respectivele formule. Din păcate, există o prevedere legislativă ce anulează toate eforturile nostre de a aduce medicamentele ce lipsesc în farmacii, şi anume acceptul pacientului scris pe spatele reţetei pentru medicamentul mai scump. E drept că pacientul nu riscă să nu îşi ia tratamentul, însă noi nu putem ataca altfel pe articolul din contract. Preşedintele Colegiului judeţean al farmaciştilor pregăteşte un material pe acest subiect pe care îl va prezenta şi Instituţiei prefectului şi vă rog ca, împreună să avem discuţii şi să găsim soluţii“, s-a adresat dr. Mărţuică subprefectului Sebastian Purec în cadrul Colegiului prefectural de joi.

Acesta a confirmat că vor fi făcute intervenţii la Guvern pentru controlul situaţiei. „Nu putem renunţa la ideea de a se găsi medicamentele ieftine pe rafturile farmaciilor, mai ales dacă se regăsesc pe lista de referinţă. După ce avem rezultatele controalelor, sper să comunicăm cu ministerul şi să găsim mijloace de convingere pentru soluţionarea situaţiei“, a subliniat subprefectul.