Masca, obligatorie în tot județul, în spațiile publice deschise - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Oficial, ziua de 3 august a adus zero cazuri noi în județ, iar la nivel național lucrurile păreau să se liniștească, pentru prima dată în ultimele multe zile înregistrându-se sub mia de cazuri noi, mai exact 823. Chiar și așa, Cristian Gâfu, prefectul județului, a convocat o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia s-a aprobat obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise!

„Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi: piețe agroalimentare, târguri, expoziţii, târguri de produse tradiţionale şi vânzare de alte bunuri, piețe de vechituri, zone de așteptare (stații de autobuz, de autocar, peroane, gări şi autogări şi altele asemenea), în punctele de trecere a frontierei, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, alte evenimente publice. De asemenea, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, la obiectivele turistice şi alte spaţii publice deschise, numai în situaţia în care nu se poate respecta distanţarea fizică în conformitate cu prevederile legale. În piețele agroalimentare, comercianții vor purta mănuși și măști de protecție“, informează Instituția Prefectului.

Măsura intră în vigoare peste câteva ore, începând din 4 august, pe toată durata stării de alertă. Sunt exceptați de la ea cei care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport.

Trebuie subliniat însă faptul că, pentru aplicarea acestei măsuri, comitetele locale pentru situații de urgență împreună cu administratorii sau proprietarii spațiilor publice vizate au obligația să afișeze, la loc vizibil, informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție.

„De asemenea, deoarece s-a constatat o aglomerare de persoane după orele 23.00 în spaţii publice deschise, respectiv: terase, cluburi, baruri şi altele asemenea, precum şi la operatorii economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, existând riscul de răspândire comunitară intensă a virusului SARS-CoV-2, prin Hotărârea CJSU nr. 19, din 03 august 2020, se solicită Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, aprobarea pentru judeţul Caraş-Severin, a următoarelor măsuri:

– interzicerea comercializării şi consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate (terase, cluburi, baruri şi altele asemenea) dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum de produse alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în intervalul orar 24.00-6.00;

– interzicerea desfăşurării activităţii cu publicul pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, în intervalul orar 24.00-6.00“, se mai arată în comunicatul Instituției Prefectului.

JCS-A.M.