Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Este vorba despre bustul episcopului Valeriu Frențiu, care va fi turnat în bronz la începutul săptămânii viitoare. Se va întâmpla la o turnătorie din București, în una din zilele din intervalul 18-20 decembrie, după cum am reținut din spusele lui Eugen Petri, artistul sibian care a realizat bustul!

Amânarea acestui demers se datorează unei revizii și câtorva modificări de ordin tehnic efectuate recent la turnătorie. Din aceeași sursă am mai reținut că lucrarea va fi una impunătoare, în greutate de 300 kg. „Este vorba despre o lucrare de 1,1 m înălțime pe 1,3 m lățime în dreptul umerilor și 80 cm lățime față-spate. Din acest motiv, a trebuit împărțit în patru forme pentru a putea fi turnat în bune condiții.”, am aflat de la Eugen Petri.

Bustul urmează să fie amplasat în Parcul Cărășana, redenumit cu numele episcopului. Va fi al doilea bust al acestuia, după cel realizat de Petru Comisarschi în 2011 (foto) şi amplasat în curtea bisericii greco-catolice de pe Bd. Muncii. Negativul acestuia se află la biserica greco-catolică din Doman, acolo unde se găsesc şi alte obiecte amintind de episcopul martir.

JCS-I.I.