Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Deși pentru cei întorși acasă, la Reșița, din alte localități din țară, a fost o noutate să constate că nu se mai intră în supermarketuri ca până acum, toți recunosc că măsurile de intrare în număr restrâns a cumpărătorilor sunt binevenite!

Cei mai mulți sunt atenți chiar la păstrarea distanței de cel puțin 1 metru între ei, unii au mănuși de cauciuc, alții folosesc intens gelurile dezinfectante, care oricum nu se mai găsesc de câteva zile, alții poartă măști. În timp ce stau afară, să le vină rândul, mai ales cei de vârsta a III-a, au devenit nostalgici și au început să-și aducă aminte de vremurile de tristă amintire, când cozile erau imense, zicând, mai în glumă mai în serios, că le era dor de cozile comuniste. Unii au început să anticipeze într-o manieră fatalistă, considerând că puțin lipsește ca și generațiile tinere de acum să aibă ghinionul să trăiască zile când totul se va raționaliza și nu vom mai putea cumpăra alimentele de bază decât pe cartelă.

Una peste alta, magazinele respectă regulile, la unele există și un dozator cu dezinfectant la ieșire, iar cărucioarele de cumpărături sunt, și ele, imediat dezinfectate. Din timp în timp, cumpărătorii sunt anunțați că măsurile sunt luate pentru protecția lor. De asemenea, sunt rugați să nu zăbovească prea mult la standuri și să se îndrepte spre casă cât mai repede, pentru a se păstra un timp decent de așteptare între turele care intră și ies din magazin.

Chiar dacă pe rețelele de socializare circulă vești îngrijorătoare în ceea ce privește aprovizionarea, ba că nu se mai găsește una, ba că nu se mai găsește alta, că unii își fac stocuri de hârtie igienică, zahăr, făină, ulei, orez, adevărul este că se fac eforturi pentru reaprovizionarea constantă a rafturilor, astfel încât toată lumea să poată cumpăra aproximativ tot ceea ce are nevoie, mai puțin gel dezinfectant.

JCS-Alexandra Gorghiu