Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Dedicată artiştilor, galeriilor şi colecţionarilor, o revistă de specialitate a publicat recent un amplu articol despre seria de lucrări „În-chipuiri“ a artistului plastic reşiţean.

Publicaţia internațională de artă contemporană D/RAILED“, fondată în 2016 de scriitoarea italiancă Deianira Tolema, explorează, încurajează şi promovează arta, în toate ipostazele care o scot din tiparele conceptuale convenţionale. Colaboratorii care semnează cronicile şi interviurile sunt răspândiţi pe toate meridianele, respectiv la New York, Roma, Paris, Berlin, Shanghai, Delhi şi Buenos Aires, acolo unde se întâmplă evenimentele cele mai importante care dau tonul în arta contemporană.

Eseul apărut în 15 februarie cu titlul „Sublimul, Arta transcendentală a lui Marian Truţulescu“ este semnat de Deianira Tolema şi Brian J. Spies, o altă voce avizată a unui artist vizual din SUA. Cronica face trimitere la formele artistului care evocă suprarealist spaţiul şi timpul, precum şi efortul de a le traversa în şi din interiorul pânzei, inspirat de maeştri precum Dali şi Braque, dar şi de arta figurativă a plasticianului contemporan Bruce Samuelson. Plasticianul reşiţean, în opinia autorilor acestui amplu eseu, construieşte în lucrările sale o realitate şi un sens al sinelui prin explorarea formei, făcând apel la elementele micro ale acesteia în spaţiu pentru o abordare macro a temelor de mari dimensiuni.

Marian Truţulescu a fost impresionat de atenţia acordată lucrărilor sale de această revistă de specialitate din străinătate: „Mă bucur că acestea au atras atenția publicației, care a postat pe site-ul său oficial o cronică plastică. Faptul că «D/RAILED» a hotărât să prezinte seria de lucrări din ciclul «În-chipuiri», (lucrări care nu au fost expuse publicului, ci doar câteva imagini care au fost distribuite on-line) îmi întărește convingerea că această nouă temă abordată despre conceptul identității, care este unul dificil, este de actualitate și prezintă interes în mediul artistic actual“.

Practic, în această serie de lucrări, încercarea artistului de a se regăsi pe sine în multitudinea de faţete ale personalităţii sale este redată în şi prin chipurile ce transcend spaţiul şi timpul în interiorul tabloului: acum şi aici, din alt timp, în alt spaţiu, acelaşi chip transfigurat în imagini sui-generis ce captează emoţii şi sentimente ale unui eu conflictual. Aşteptăm să le vedem într-o expoziţie personală cât mai curând pe simezele reşiţene.