Marele taragotist bănăţean Luca Novac a încetat din viaţă - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Grav bolnav, artistul s-a stins la vârsta de 79 de ani în această dimineaţă, în locuinţa sa din Timişoara!

 „Tragedie, luni, în lumea muzicii populare din Banat“, scriu colegii noştri de la Tion. „S-a stins din viață taragotistul Luca Novac, unul dintre cei mai mari instrumentiști de muzică populară din Banat. Luca Novac a murit luni dimineață la locuința sa din Timișoara. Avea 79 de ani și era foarte bolnav.

“Cărăşean prin naştere, timişorean de „onoare“ graţie titlului conferit în aprilie 2020 de Primăria Municipiului Timişoara, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara fiind acordat „pentru întreaga activitate artistică, recunoscută la nivel naţional şi internaţional“, Luca Novac s-a născut în 15 septembrie 1941, în satul Var, comuna Obreja din Caraş-Severin, fiind, aşa cum spunea într-un interviu, a treia generaţie de instrumentişti: „ În timpul războiului, tatăl meu a fost plecat pe front. Mama, fiind din Varu, s-a dus la părinții ei. Tatăl meu a fost din Dalci, localitate care a dat cei mai renumiți instrumentiști ai Banatului și pot să spun și ai țării. Luță Ioviță a fost din Dalci. El a adus primul taragotul la noi în țară. Și tata a fost instrumentist, a cântat la saxofon, a avut o formație. Bunicul meu a fost un foarte mare clarinetist pe vremea lui, a cântat cu Luță Ioviță. Eu sunt a treia generație de instrumentiști“.

A crescut într-o familie de instrumentiști și a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, însă a iubit cel mai mult taragotul. În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord. Câțiva ani mai târziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică. A trecut și prin formația Radu Simion și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”.

Luca Novac a fost supranumit „taragotul de aur“ al Banatului, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi instrumentişti de muzică populară din România. A fost recompensat de președintele României, Ion Iliescu, în decembrie 2004, cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești“.

„Un titan al folclorului românesc, se arată pe pagina de Facebook a Ansamblului Timişul, unde a colaborat, acum ne va doini din eternitate. Luca Novac, Taragotul de aur al Banatului, va trăi mereu în memoria noastră, prin muzica neprețuită pe care ne-a lăsat-o moștenire“.

Dumnezeu să-l odihnească în lumina Sa.

JCS-A.G.

 

 

Adaugă comentariu