REŞIŢA – Longevitatea biografică a scriitorului este dublată de longevitatea intelectuală, care şi-a găsit expresia în cărţi ce-i atestă valoarea în interval.
Respectându-şi programul de a omagia personalităţile care fac cinste nu doar Reşiţei sau judeţului Caraş-Severin, ci întregului Banat, Forumul German din Caraş-Severin şi Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” au organizat la Biblioteca Germană o întâlnire cu scriitorul Marcu Mihail Deleanu şi cărţile sale. Evenimentul a avut loc cu o zi înainte ca ilustrul filolog să împlinească 80 de ani, acesta fiind născut în data de 21 februarie 1940. Cu acest prilej, el a fost aniversat de ziua de naştere de oamenii de cultură şi prietenii săi.
Trebuie să menţionăm încă o dată că spaţiul Bibliotecii Germane a devenit în ultimii ani un fel de centru cultural al Reşiţei, efortul organizării unor asemenea evenimente fiind nu doar meritoriu, ci şi demn de respect. Amfitrionul manifestării, Erwin Iosef Ţigla, a făcut o prezentare celui aniversat, iar universitarul Gheorghe Popovici i-a oferit o diplomă de excelenţă din partea Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, unde Marcu Mihail Deleanu a fost mulţi ani conferenţiar.
Despre viaţa şi opera sa au vorbit emoţionant poetul Nicolae Preda şi pr. Vasile Petrica, iar scriitorul şi editorul Gheorghe Jurma a punctat cele mai importante repere din îndelungata colaborare şi prietenie cu cel omagiat, discursul său impresionând prin claritatea cu care a sintetizat limitarea valorilor de spaţiul, din păcate prea mic, în care îşi construiesc opera: „Şi scriitorii, şi artiştii lumii, au avut credinţa că nu vor muri cu totul şi că fie vor lăsa nişte urme, nişte monumente în aramă care le vor păstra viitorimii memoria, fie opera lor este mai trainică decât arama şi, cu siguranţă, opera aceasta este atât de trainică încât, chiar dacă am vrea, chiar dacă n-am vrea, scriitorul acesta şi-a înălţat un monument mai trainic decât arama, chiar dacă în casa de la Marga îşi are propriul bust în aramă, care-şi aşteaptă, undeva, înălţarea, acolo, în locul în care va şti să-i preţuiască activitatea şi opera. (…) Au trecut mai mult de 50 de ani de când Marcu Mihail Deleanu este un factor extraordinar pentru cultura acestui ţinut. (…) Opinia diriguitorilor noştri despre unele valori nu s-a schimbat, dar undeva, cândva, trebuie totuşi să se ajungă şi la o discuţie cât se poate de corectă despre valorile acestui spaţiu, despre felul în care sunt ele recunoscute şi, cumva, aşezate pe piedestalul pe care-l merită. Pentru că nu e doar în beneficiul unui om, al unei personalităţi, ci este în beneficiul unei comunităţi. Cu cât avem mai multe personalităţi şi mai valoroase, cu atât mai bine pentru noi“.
La mulţi ani, Marcu Mihail Deleanu!
JCS-Alexandra Gorghiu