Marcel Vela vrea reconstrucţia Cascadei Bigăr - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – După prăbuşirea obiectivului, senatorul de Caraş-Severin a cerut Ministerului Mediului, dar şi tuturor românilor, să se implice în găsirea unei soluţii „pentru un proiect național de restaurare și reconstrucție pentru acest monument natural“!

„Caraș-Severinul plânge… Cascada Bigăr din Munții Banatului, declarată în anul 2013 de site-ul american The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă din lume, a căzut în în râul Miniș. (…) Fac un apel către toți factorii responsabili din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, o chemare către toți iubitorii de natură, dar și un apel către toți compatrioții: Haideți să găsim, împreună, o soluție pentru un proiect național de restaurare și reconstrucție pentru acest monument natural, un simbol național care a făcut o așa mare cinste României și care este atât de iubit de turiștii români, dar și străini”, este apelul fostului ministru de Interne.

Pe CAON, la articolul prin care anunţam prăbuşirea cascadei, oamenii au reacţionat, unii dintre ei propunând soluţii, alţii susţinând că nu este aşa simplu. „Se poate rapid construi o structură din materiale composite pe piloni, acoperită, replantat muşchii şi va fi ca înainte. Nu pierdeţi vremea cu lamentări“, susţine un cititor. Altul îl contrazice şi spune că lucrurile nu sunt aşa de simple: „Prea era frumoasă, ca să se termine aşa de trist totul! După cum spui tu, totul sună ca la Becali…Pac, pac şi e gata rapid reparaţia, pare extrem de simplu totul! Te cam înşeli, zic eu ! Mai ales chestia cu muşchii… replantaţi. Chiar eşti amuzant!“. Un alt cititor spune că şi în continuare „Cascada Bigăr va fi vizitată. E o nouă atracţie turistică. Cascada Bigăr ruptă!“.

Totuși, un cetăţean, pe pagina Romsilva, Vlad Costache, susţine că nu poţi betona ceva natural: „Darwins arch din arhipelagul Galapagos, veche de când omenirea, s-a prăbuşit natural în Ecuador. Se întâmplă anual şi nu poţi să torni betoane peste un ecosistem natural“.

JCS-Nina Curiţa

11 Comentarii

 1. rica venturiano Reply

  WOW …Hopa, apare aparatorul …Nu le este RUȘINE !
  Iar noi cu lacrimi în ochi să-l aplaudăm.
  aștea ne cred pe toți tâmpiți.
  Noroc cu ziarul că publică toate visele erotice ale politicienilor, astfel vedem ce le poate capetele, alimentate de grija fundurilor bine așezate pe scaune.
  La Bigar, Natura nu a mai suportat și a cedat.

  • Da, este o sitiație „foarte gravă”!! Nu contează că un intreg județul se „prăbușește, vezi orașe ca Anina, Bocșa, Oravița… etc…

   • La noi în județ cam mai multe lucruri frumoase plâng (Herculane, Stațiunea Semenic, hotel Scorilo, cea mai veche linie de cale ferata montană – dacă ar avea o locomotivă cu aburi) acum și Cascada Bigar, oare oare ce urmează…

 2. A dispărut cea mai veche stațiune din Europa(Băile Herculane), ați vândut o pe bucăți!! Nimic alarmant, nu??

 3. Suportul trebuie sa fie din beton, stabilopozi iar structura trunchoului de con etajata cu insertii plasa din compozite pt sustinerea masei,muschi. Muschii nu se arunca cu lopata, ei vor fi recoltati pusi in suport apoi suportii montati in structura.Fiind o constructie artificiala va avea nevoie de mentenanta in timp, fluxul de apa sa fie corectat din cand in cand Initiativa lui IMVela trebuie sustinuta !

 4. Da ma vela, dar hai sa le luam pe rand. S-a prabusit judetul de ani de zile. Cand incepe reconstructia? Asta nu e important?
  Hai vela ca la cat de „maistru” ai fost prin MAI, faci tu rost de vreo macara care sa tina vesnic suspendata bucata aia de roca desprinsa.
  Apoi inca putin photoshop si dispare si macaraua aia din poza si aia e.

 5. Domnule Vela, nici o problema … daca este ordin … se repara cum sa nu. Ministerul mediului a facut deja comanda de un TIR de „Picatura”.
  Insa … mai intai ar fi bine sa-i intrebati pe localnici (nu aia din Caransebes) poate ca noi nu mai vrem sa o reparam deoarece abea ne-am scapat cu ocazia asta de cohortele de turisti. Vrem ca zona sa revina la linistea pe care o avea inainte de epoca turistilor.

  • Uite un punct de vedere interesant. Oare localnicii chiar isi mai doresc acest „obiectiv turistic”?
   Stiut fiind la noi (dar si aiurea) turistii au, mai degraba, comportament de hoarde de navalitori. Castigul economic (pentru comunitatea locala) de pe urma acestor turisti e, de cele mai multe ori iluzoriu. Insa mormanele de gunoaie si distrugerile pentru mediu sunt cat se poate de concrete si vizibile. E adevarat ca, uneori, navalirea turistilor poate aduce unele castiguri pentru anumiti localnici care se intampla sa se afle in pozitii hmmm… mai favorabile. Dar nu sunt sigur ca merita ca o intreaga comunitate sa suporte dezavantajele navalirilor turistice doar pentru a umple buzunarele unora. Sau altora.
   Nu spun ca turismul e un factor neaparat negativ pentru o zona dar, scapat de sub control si nereglementat, are mai degraba consecinte nedorite. Uneori pe termen lung. Pentru ca mediul odata distrus se va reface, dar se reface greu.
   Nu degeaba aceleasi sentimente au inceput sa apara si prin alte parti ale lumii. Nici islandezii si nici venetienii nu mai sunt chiar asa de entuziasmati de dezvoltarea „sustenabila” pe care turismul parea ca o poate aduce pentru regiunile lor.

  • Cohorte de turiști. Voi Bănățenii cărășeni nu vreți sa se întâmple nimic de aia merge așa bine județul!!!

 6. Baile Herculane iti spune ceva? Oravita? Anina? De cat timp esti senator nu ai facut nimic pentru CS. Drumul de la Oravita catre cheile Nerei si Beusnitei e deplorabil, si vi sa vorbest de Bigar?

 7. Dacă vă râmâne un pic de Picătura, nu lipiți și județul Caraș-Severin la o autostradă??

Adaugă comentariu