Caraş-Severin, Romania
CARAȘ-SEVERIN – Zilele trecute, mai multe filiale județene, printre care și cea din Caraș-Severin, au solicitat convocarea unui Consiliu Național, urmat de un Congres extraordinar, în vederea clarificării managementului central care a dus partidul la 16% intenție de vot!
Se pare că așa-zisa echipă câștigătoare de anul trecut a intrat în panică după sondajul publicat de Avangarde în acestă săptămână, unde Florin Cîțu are doar 6% cotă de încredere.
La finalul sedinței Biroului Executiv de astăzi, la care nu au fost prezenți nici unul din cei patru prim-vicepreședinți, senatorul Florin Cîțu, președintele în exercițiu, cât și deputatul Dan Vâlceanu, secretarul general, și-au anunțat demisiile din fruntea formațiunii politice, rămânând simpli membri PNL. Totodată, Dan Vâlceanu a mai anunțat că luni va demisiona și din funcția de ministru al Fondurilor Europene.
Președintele filialei cărășene, senatorul Marcel Vela, ne-a declarat: „În primul rând, aș vrea să-i mulțumesc lui Florin Cîțu pentru implicarea sa guvernamentală și politică și pentru că rămâne un liberal pur sânge în echipa PNL. Delegația din Caraș-Severin va susține la congresul din 10 aprilie pe actualul Prim-Ministru, Nicolae Ciucă, pentru noua funcție de președinte al Partidului Național Liberal, indiferent de câți candidați se vor mai înscrie săptămâna viitoare în această competiție. Am trei motive foarte serioase să fac acest lucru. Primul ține de logica politică, pentru că am văzut, cel puțin din 2016 și până în prezent, că în România este foarte complicat să fie două centre de decizie și putere la un partid. Fie că vorbim de PSD sau de PNL, au apărut permanent disfunctionalități care au generat multe sincope între președintele de partid și premier, în detrimentul actului de guvernare. Cele dintre Dragnea-Grindeanu, Dragnea-Tudose, Orban-Cîțu, au fost foarte vizibile și extrem de negative. Cele mai performante guverne au fost, totuși, atunci când premierul a fost și președintele partidului care guvernează, singur sau în coaliții. Al doilea motiv pentru care-l susțin ține de calitățile personale ale actualului premier. L-am cunoscut pe domnul Nicolae Ciucă în situații grele, dacă aș evoca doar starea de urgență din 2020, ori deplasarea pe care am făcut-o împreună în Afganistan, când rigurozitatea militară, seriozitatea profesională, cât și patriotismul său total, mi-au arătat că era un ministru profesionist și un camarad adevărat. Totodată, i-am cunoscut capacitatea managerială și aprecierea de care se bucură, inclusiv în relațiile sale internaționale de care este atât de mare nevoie acum. Spun aceste lucruri în cunoștință de cauză, pentru că suntem colegi în Senatul României din decembrie 2020 și am stat alături de el în toate ședințele guvernelor liberale din 2019 și 2020. Al treilea motiv este voința românilor. Acum, ca premier, domnia sa are o cotă de încredere în rândul populației de 34%, superioară față de oricare potențial contracandidat pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal, liberalii având astfel șanse reale ca să dea și următorul președinte al României. Așa că îl susținem și îi doresc mult succes!”
JCS-N.C.