Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cel mai important eveniment organizat de Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“, a ajuns la cea de-a XLVII-a ediție. Festivalul a intrat de câțiva ani într-un circuit folcloric care începe în această perioadă la Timișoara, în Parcul Rozelor cu „Festivalul Inimilor“, continuă la Băile-Herculane, apoi în Serbia și se încheie în Bulgaria.

„Am ajuns, iată, să organizăm și în cel de-al 47-lea an această manifestare culturală amplă și variată – a spus Angelica Herac la conferința de presă organizată la sediul instituției. Ne bucurăm să avem 5 zile pline de muzică, dans și bună-dispoziție“.

După tradiționala paradă a formațiilor participante pe traseul Zona Blocuri – Parcul Vicol programată pentru luni, 3 iulie, de la ora 18.30, urmată de alocuțiunile pregătite de oficialități, de la ora 19.00, la Teatrul de Vară va fi un regal folcloric internațional, ora și locația fiind aceleași pentru fiecare zi de festival. La această ediție au fost invitate 8 țări, respectiv Argentina, Columbia, Puerto Rico, Portugalia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, iar România își etalează cele mai importante ansambluri. Mesajul acestui festival este multiculturalitatea și unitatea în diversitate – a precizat Angelica Herac, pentru că vin oaspeți care nu au fost, probabil, niciodată pe Valea Cernei și nici în România. Dorim să-i primim așa cum se cuvine, considerând că de fiecare dată când pășesc pe pământ românesc, trebuie să plece cu amintiri frumoase, cu impresii favorabile despre acest neam și să țină minte că elementul nostru identitar este folclorul, care creionează atât de frumos personalitatea românilor“.

Din ansamblurile participante, cele din Argentina, Puerto Rico, Portugalia și formația din Columbia nu au mai fost la festival, doar columbienii au avut reprezentanți în edițiile precedente, însă altă formație. Cât despre deschiderea țării noastre spre alte festivaluri din lume în acest context folcloric multicultural, este posibil să se semneze niște contracte, să se stabilească anumite schimburi culturale marți, în data de 4 iulie, la Primăria Băile-Herculane, când va avea loc o întâlnire a conducătorilor delegațiilor cu reprezentanții organizatorilor județeni și locali.

Poate că pentru alte ansambluri din țară este o oportunitate, într-adevăr, însă din păcate, pentru formațiile cărășene, doar o ușă întredeschisă fiindcă plecările în străinătate trebuie finanțate, sponsorii nu stau la coadă să dea bani pentru cultură, iar autoritățile, firește, nu au niciodată bani pentru așa ceva. Rămâne, totuși, o certitudine că având un asemenea folclor adunat de pe mapamond, norocoșii care se nimeresc în stațiune sau cei care vin special pentru festival în perioada 3 – 8 iulie vor avea parte, cu siguranță, de zile speciale de sărbătoare.