Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De luni, pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa beneficiază de un nou mod de hrănire individuală cu ajutorul căruia se păstrează temperatura mâncării, condiţiile igienice şi se scurtează din timpul alocat hrănirii.

După amortizarea investiţiei în valoare de aproape 200.000 de euro (ce reprezintă recompartimentări ale spaţiilor, utilităţi etc), dotările vor rămâne în totalitate în proprietatea spitalului.

„Putem spune că acum SJU Reşiţa are cel mai modern sistem de pregătire şi distribuţie a hranei pacienţilor, similar cu cel al spitalelor europene. Hrana este pusă în tăvi termorezistente, astfel încât temperatura scade cu două grade în 60 de minute, nimeni nu atinge hrana până la pacient, iar materialele din care sunt confecţionate farfuriile sunt incasabile. Mai mult, se economiseşte timpul infirmierelor, iar spălarea veselei se face în condiţii igienice. De asemenea, se înlătură eventualele bănuieli legate de sustrageri ale unor alimente ce nu mai ajung la pacient”, a precizat Ştefan Fusea, managerul firmei ce oferă aceste servicii către spital.

Investiţia privată se alătură sumei de 3.249.260 euro pe care Consiliul Judeţean Caraş-Severin a făcut-o până acum în Spitalul Judeţean de Urgenţă din 2010 până în prezent. „În această statistică a sumelor investite se remarcă şi extragerea a 578 de tone de diverse materiale care se aflau în subsolul unităţii sanitare. E pentru prima dată când spitalul are rigole la subsol. Sunt peste trei milioane de euro investiţi de când SJU este în subordinea Consiliului Judeţean. Sunt bani din fonduri europene şi din fonduri proprii, alocaţi secţiilor de Urologie, Oftalmologie, Chirurgie, RMN, computerul tomograf. Mai avem acum un program de 600.000 de euro, din care 150.000 este finanţarea Consiliului judeţean, şi restul Ministerul Sănătăţii, care vizează toate secţiile din spital. Din 1973 de când a fost deschis Spitalul Judeţean, au fost două investiţii majore – rinichiul artificial finanţat de Renk cu 25.000 de mărci germane şi alta de 60.000 de dolari. Noi vom continua investiţiile de 3,2 milioane de euro”, a precizat Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ. Din luna ianuarie a.c. au fost internaţi în Spitalul judeţean 24 de pacienţi infectaţi cu un microorganism importat de la un alt spital bănăţean.

„E o boală diareică, tratată 14 zile cu unul dintre cele mai scumpe antibiotice. Eliminăm, prin sistemul nou de hrănire, potenţiale infestări ale mâncării de acest tip”, a amintit dr. Dumitru Secăşan, managerul SJU Reşiţa. Legat de debarasarea subsolului, dr. Jaro Marşalic, medicul şef al SJU, a amintit că investiţia a fost de 561.000 de lei. „În schimb, noul sistem de hrănire ar trebui completat cu o creştere a nivelului alocaţiei de hrană, luând în considerare faptul că este o medie de 7 lei pe zi pentru bolnav, în condiţiile în care un puşcăriaş beneficiază de 30 de lei pe zi”, a declarat dr. Marşalic.

Potrivit datelor prezentate de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, investiţiile pentru psital au fost în anul 2010 de 68.340 de euro (oftalmologie, ortopedia, obstetrică-ginecologie), în 2011 de 564.232 de euro (telediagnostic, centrală termică, sterilizare), în 2012 de 1.421.120 de euro (oftalmologie, chirurgie, obstetrică, RMN), iar în 2013 de 1.195.568 de euro (computer tomograf, RMN, reabilitare subsol).

Flavius Rotariu