Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – La praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, mai multe lăcașuri de cult din Eparhia Banatului de Munte și-au cinstit ocrotitorul. Printre acestea, se numără Catedrala Episcopală din Caransebeș, schiturile de pe Muntele Mic și Semenic și Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” din Bocșa Vasiova, unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește!

Bucuria duhovnicească a început încă din ajun, ierarhul, alături de un sobor de preoți și diaconi, săvârșind Slujba Vecerniei cu Litie. În continuare, au fost săvârșite Utrenia, Acatistul și Paraclisul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și rugăciuni de dezlegare, iar, după miezul nopții, Sfânta Liturghie.

A doua zi, praznicul a continuat cu sfințirea apei și cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, urmate de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească. După comuniunea în jurul Sfântului Potir, a hranei pentru suflet, credincioșii au fost chemați la agapa frățească. În cadrul sfintelor slujbe au fost înălțate rugăciuni pentru pace și pentru venirea ploii.

La eveniment, au participat autorități centrale, județene și locale, dar și un număr mare de credincioși. De asemenea, au fost prezenți și numeroși tineri, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, care, la împlinirea a 6 ani de activitate, au ales să fie în duhul rugăciunii și al bucuriei cu obștea monahală a Mănăstirii de la Vasiova, prăznuindu-l pe Sfântul Ilie, protectorul spiritual al tinerilor din cadrul ATOR Banatul de Munte.

În prezent, mănăstirea este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan. Vieţuitoarele se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului. O evlavie deosebită acordată de pelerini şi închinători Mănăstirii Vasiova, care se mai numeşte Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor, se datorează existenţei unui izvor de apă cu puteri miraculoase.

Credincioșii Episcopiei Caransebeșului l-au putut sărbători pe Sfântul Ilie, cel care a fost socotit ca ocrotitor al Banatului, până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, în întregul județ, și la Catedrala Episcopală din Caransebeș, dar și la schiturile de pe Muntele Mic și Semenic, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian.