Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Drumul județean consumă, potrivit șefului județului, foarte, foarte mulți bani, fiind necesară importanta suplimentare pentru ca acesta să fie reabilitat cum trebuie pe toți cei 40 de kilometri, fără riscul căderilor de pietre de pe versanți!

La început de an, o bună parte din excedentul bugetar al județului, mai exact 48 milioane de lei, era direcționată spre Drumurile Județene. Chiar dacă suma nu e deloc mare față de nevoile reale ale județului, a dat speranțe administrației cărășene că se vor face lucruri multe cu bani puțini. Totuși, o importantă sumă din acest excedent urmează să ia calea unei singure lucrări la un drum. „O mare parte din excedent, mai exact 9 milioane de lei, va fi alocată pe DJ 608, lucrarea de la Rusca Teregova, unde ne-a venit raportul pentru consolidarea versanților, avem nevoie de o lucrare de 13 milioane de lei, a explicat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean. Iată că, prin economiile făcute prin buna gestionare a șantierului de acolo, avem niște economii din sumele aferente proiectului, de 4 milioane de lei, și vom lua doar 9 milioane de lei de la Consiliul Județean, din excedent, și-i vom muta acolo. Deci uite cum, pe acea zonă, 9 milioane de lei care e un efort enorm. Nu cred că județul mai are un astfel de exercițiu prin care 9 milioane de lei s-au dat efectiv doar pentru a veni ca și o cofinanțare pe o lucrare. Dacă nu am fi avut aceste economii, n-am fi avut de unde să punem acești bani!“

Potrivit șefului județului, alocarea acestei sume importante din excedent pentru punerea în siguranță a DJ 608, programată pentru ședința următoare a CJ, este o mare provocare: „Acest drum consumă foarte, foarte mulți bani! Putem să spunem că am avut noroc că avem de unde să-i alocăm, sigur dacă și consilierii îl vor considera important. Putem să nu facem această lucrare, adică să nu terminăm drumul. Pentru că tot ce trebuie e să fie curățați versanții. Nimeni n-o să-și asume să turnăm întâi asfaltul și dup-aia să dărâmăm versantul. E o sumă importantă, va trebui să hotărâm cât de repede, în așa fel încât 608-ul să fie chiar un drum bine făcut, pe toată lungimea de 40 de kilometri, pus în siguranță, să nu mai avem căderi de pietre și să îl putem folosi de aici încolo foarte mulți ani“.

Legat de sumele rămase din excedent pentru drumuri, Romeo Dunca a precizat că „vom aloca bani pentru lucrările de calamitate care n-au putut fi rezolvate de ani de zile din cauza rețetei de alocare a sumelor. Niciodată noi n-am reușit să primim bani pentru reparația unui drum, suficienți față de cât e devizul final. Și vom aloca bani suplimentari la podul de la Slatina Timiș, la podul de la Dognecea, calamitatea de la Zorlenț, sunt mai multe drumuri calamitate. Vom încerca și de acolo să mai consumăm din excedentul rămas de anii trecuți“.

JCS-A.M.