Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Bugetul familial alocat în acest an pentru concedii nu va creşte, dar vor fi mai mulţi cărăşeni doritori de odihnă.

Anul trecut nu a reprezentat unul de vârf prin prisma rulajului de capital pe piaţa turistică şi experienţa ultimilor ani i-a făcut pe reprezentanţii agenţiilor tour-operatoare să aprecieze că nici 2015 nu va bate recorduri în domeniu. De asemenea, preferinţele cărăşenilor se vor îndrepta, în continuare, înspre destinaţii externe în detrimentul celor autohtone.

„Ca şi în anii anteriori, există interes pentru cărăşeni care au întrebat deja despre concedii pentru 2015 în Grecia, a revenit în preferinţe Turcia – zona Kusadasi – Bodrum. Asta pentru că se caută încă preţuri accesibile, tipul de pachet all-inclusive şi o calitate a serviciilor testată de cumpărători sau prietenii lor. Dacă vorbim de bugetul alocat pentru concediul de acest an de către o familie, e cert că acesta se va păstra sau va avea o tendinţă de scădere. Pe de altă parte, experienţa ultimilor ani arată că va creşte numărul de familii care decid să plece în concediu peste hotare. Asta fiindcă şi cărăşenii au realizat că un concediu de odihnă reprezintă o investiţie de lungă durată în sănătatea lor fizică şi mentală“, a precizat Daniel Laţcu, managerul unei agenţii de turism cărăşene.

Din păcate, turismul intern nu va cunoaşte o creştere semnificativă faţă de anii anteriori în ceea ce priveşte achiziţionarea pachetelor turistice, ci va continua individual (cu contactarea directă a administratorilor pensiunilor şi deplasare cu autoturismul), aşa cum arată datele în domeniu.

„E normal să se întâmple acest lucru cât timp preţurile din ţară sunt similare cu cele externe iar calitatea serviciilor şi agrementul nu se apropie pe acelaşi sistem. Patronii din turismul românesc trebuie să analizeze situaţia şi să găsească o soluţie până nu e prea târziu“, a mai adăugat Laţcu.