Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Față de 31 martie, numărul alegătorilor din județ a scăzut în mediul urban și a crescut în cel rural!

De la o zi la alta, numărul alegătorilor din localități variază, urmare a radierii unor persoane din Registrul electoral (decese, interzicerea dreptului de a alege sau punere sub interdicție), a dobândirii sau redobândirii dreptului de a alege. Autoritatea Electorală Permanentă publică însă doar la finalul fiecărei luni o listă ce cuprinde, detaliat pe UAT-uri, numărul cetățenilor cu drept de vot care, teoretic, ar fi așteptați la urne „dacă duminică ar avea loc alegeri”. Că nu se întâmplă acest lucru chiar de azi pe mâine o demonstrează, de pildă, faptul că ar fi trebuit organizate după 2020 alegeri parțiale locale în peste 50 de localități din țară, urmare a vacantării mandatelor de primar, ceea ce nu s-a întâmplat.

În Caraș-Severin, la 30 aprilie se aflau în evidențele AEP 254.191 de alegători, dintre care 147.246 în mediul urban (2 municipii și 6 orașe) și 106.945 în mediul rural (69 de comune). Față de finele lunii martie, numărul alegătorilor din județ a scăzut cu 190 de persoane per total, categoric mai accentuat în urban (-220), față de rural (+20)! În condițiile în care dreptul de mișcare al cetățeanului este garantat, inclusiv cel de a se muta de la oraș la sat, care pentru a începe o activitate în agricultură, care pentru o binevenită retragere din activitate după o viață de muncă, putem trata această dinamică dinaintea alegerilor locale ca fiind o simplă coincidență.

La nivel de UAT, scăderea cea mai accentuată a numărului de alegători, de la o lună la alta, a înregistrat-o Reșița (-119), urmată de Caransebeș (-33), Oravița (-19), Băile Herculane și Moldova Nouă (-15), Bocșa (-12) în timp ce la Oțelu Roșu a crescut (+5).

În rural, scăderi accentuate au fost la Zăvoi (-11), Bozovici, Luncavița, Vermeș (-9), Forotic, Teregova (-8), în timp ce creșteri în raport cu dinamica obișnuită, anterioară, s-au înregistrat la Mehadia (+10), Dalboșeț (+11), Ticvaniu Mare (+12), Păltiniș (+13), Brebu Nou (+14) și Zorlențu Mare (+16).

Până la alegerile din 9 iunie mai urmează a fi efectuate operațiuni curente în Registrul electoral, de genul celor menționate anterior, astfel că numărul la care se vor raporta calculele privind prezența la vot va fi cel consemnat de AEP la finele lunii curente.

JCS-Walter Fleck

1 Comentariu

  1. Să nu uitați, sau va reamintesc eu în legătură cu Zorlentul Mare de acum 4 ani când a fost scandalul cu flotanții. Se pare că această comună are o tradiție în așa ceva.

Adaugă comentariu