Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Inspectoratul Teritorial de Muncă a prezentat dinamica evenimentelor produse în primele patru luni.

Datele statistice existente reflectă faptul că există în continuare condiţii de muncă în care se manifestă riscuri profesionale şi o cultură de prevenire a riscurilor insuficient dezvoltată la nivelul întreprinderilor.

„Anul trecut am avut 40 de evenimente produse pe teritoriul judeţului, soldate cu 44 de accidentaţi (28 cu incapacitate temporară de muncă), din care 16 accidentaţi mortal. Chiar dacă în acest an cifrele au scăzut, durerea familiilor nu poate fi pusă în calcul“, a precizat Nicolae Cristea, inspector şef adjunct relaţii de muncă în cadrul ITM Caraş-Severin. Astfel, în primele patru luni ale acestui an, inspectoratului i-au fost comunicate 26 de evenimente produse pe teritoriul judeţului, dintre care 17 s-au produs la angajatori cu sediul social în Caraş-Severin. Eveneimentele s-au soldat cu 27 de accidentaţi (18 la angajatori cu sediu social cărăşean).

„După efectele accidentului asupra victimelor, 23 de angajaţi au rămas cu incapacitate temporară de muncă (15 la angajatori cărăşeni) şi patru au fost accidentaţi mortal. Evenimentele sunt în curs de cercetare, urmând a fi stabilit caracterul de muncă al accidentului“, a mai precizat Cristea. Pe partea de controale, inspectorii din cadrul ITM au verificat, în primele patru luni ale acestui an, 316 angajatori în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Ca atare, au fost stabilite 559 de măsuri, au fost dispuse opriri din funcţie în cazul a patru angajatori, iar numărul de amenzi aplicate a fost de 37. Cuantumul acestora este de 180.500 de lei.

Flavius Rotariu