Mai mulţi zimbri în Munţii Ţarcu - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

ARMENIŞ – 13 exemplare de zimbru au ajuns zilele trecute în Măgura Zimbrilor de la Armeniș, tocmai din Germania. Fiecare zimbru este valoros din punct de vedere genetic și este ales cu multă atenție de specialiști pentru a fi translocat și eliberat în acest habitat optim, Situl Natura 2000 din Munții Țarcu!

Rewilding Europe şi WWF România, care coordonează proiectul de resălbăticire încă din anul 2014, trec zimbrii printr-un proces complex de selecție, care asigură diversitatea genetică a generațiilor viitoare. „Cunoaștem arborele genealogic al fiecărui zimbru care este transportat. Spre exemplu, zimbrii care au ajuns acum provin din 9 rezervații și au petrecut aproape un an împreună pentru a forma grupuri sociale non-habituate cu prezența oamenilor în două rezervații: 10 exemplare din rezervația Springe și 3 din rezervația Donaumoos“, a declarat Alexandra Sallay-Moșoi, manager tehnic în proiectul LIFE Re-Bison, WWF Romania. „Lucrăm cu peste 16 centre de reproducere și rezervații din Europa și ne consultăm cu numeroși specialiști pentru a identifica exemplarele de zimbru potrivite pentru a se alătura grupurilor aflate deja în libertate“, a mai adăugat Alexandra.

„Suntem o echipă imensă de oameni care au un scop comun. Medici veterinari, biologi, agricultori, rangeri, vânători, turiști, mass-media, cu toții suntem pârghiile care sprijină conservarea zimbrului și sporirea biodiversității din România. Drumul către reușita care ne aduce beneficii tuturor este complex, dar necesar, iar rezultatele până în acest punct sunt îmbucurătoare, avem pui născuți în libertate și turiști care stau în sălașe restaurate“, a spus Marina Drugă, manager de proiect LIFE RE-Bison, WWF-România.

Obiectivul acestui proiect este de a crea o populație viabilă care se reproduce în sălbăticie și sprijină biodiversitatea zonei, dar reprezintă și o valoare culturală, un simbol care a permis oamenilor din comunități să redescopere frumusețea naturii care îi înconjoară și să își dezvolte activități antreprenoriale bazate pe experiențe vaste în natură. Rangerii proiectului LIFE RE-Bison vor monitoriza cu atenție comportamentul zimbrilor pe o perioada de 21 de zile de carantină, timp în care noii-veniți se află într-un țarc de aclimatizare. Exemplarele sunt apoi eliberate în sălbăticie, unde vor explora un teritoriu nou, bogat în păduri și pajiști. Toți zimbrii aduși de peste hotare se vor alătura celei mai mari populații de zimbri liberi din România, care acum este între 65 și 70 de exemplare.

Iar la sfârșitul lunii mai, în Munții Țarcu vor mai ajunge încă șase zimbri, de data aceasta din rezervația Avesta, Suedia.

JCS-N.M.