CARAȘ-SEVERIN – Cifrele oficiale arată că numărul străinilor non-europeni care au cerut viză de ședere îndelungată pentru a munci în Caraș-Severin îl depășește pe cel al cărășenilor care au visat sau au lucrat oficial pe dincolo!
Activitatea Compartimentului EURES din cadrul AJOFM Caraș-Severin arată cifre surprinzătoare vizavi de munca în județ și de forța de muncă doritoare de emigrare în Occident. Și dacă majoritatea concluzionăm cu tristețe că ne pleacă valorile, din județ n-au plecat doar ele, ci și șomerii. Însă mulți dintre ei nu pentru a se angaja, ci pentru a încasa șomaj sau ajutor social din Occident, majoritar vizată fiind… Austria.
Pentru o angajare în străinătate, prin rețeaua EURES (deci în Spațiul Economic European), în primele 7 luni ale anului doar 44 de cărășeni – dintre care 8 femei – au pus mâna pe telefon sau au scris un e-mail. S-au adresat consilierului EURES de la AJOFM CS, iar cele mai solicitate țări cu destinaţie de muncă au fost: Spania, Germania, Austria, Malta, Danemarca și Olanda. Curaj au avut doar 14 cărășeni, care au primit asistență pentru a-și face CV model Europass, documentele acestora fiind înregistrate în baza de date europeană.
„Referitor la situația cetățenilor români reîntorși în țară și aflați în evidențele AJOFM Caraș-Severin, până în luna iulie au fost înregistrate în evidențele Agenției un număr de 62 persoane reîntoarse în țară, care au lucrat cu forme legale în Spania, Danemarca, Germania, Portugalia, Austria, Irlanda, Italia, Elveția, Belgia, Republica Cehă, Islanda, Norvegia și Franța. În ceea ce privește situația privind forța de muncă autohtonă disponibilă pentru locul de muncă vacant comunicat de către angajator, în perioada 01.01.2023 – 31.07.2023, AJOFM Caraș-Severin a eliberat un număr de 168 adeverințe necesare angajatorilor în vederea obținerii avizului favorabil din partea Inspectoratului General pentru Imigrări, aviz necesar acordării vizelor de lungă ședere pentru angajare în muncă, potrivit prevederilor art.8, lit.b, din Ordonanţa de Urgenţă nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România. Adeverințele au fost eliberate pentru un număr de 2.030 persoane. Cele mai căutate meserii au fost: bucătari, ajutoare bucătărie, lucrători comerciali, brutari, manipulanți mărfuri, muncitori în construcții, muncitori în domeniul silvic, personal curățenie!“, informează Agenția.
Și cum consilierul EURES al AJOFM CS se ocupă de Malta, trebuie menționat că anul acesta 9 angajatori din statul insular au solicitat informații legate de modalitățile prin care se poate recruta forţă de muncă de la noi, pentru a-și putea încărca ofertele pe portalul EURES. În urma acestor tratative, au fost încărcate 15 locuri de muncă vacante pentru meseriile de tehnician proiectant, optometrist, director operațiuni, manager de cont, inginer mecanic și agenți de pariuri.
Dincolo de aceste activități, în primele 7 luni ale anului, 51 de cărășeni, cei mai mulți dintre ei plecați în Austria, au primit formularele care să le certifice perioadele de asigurare realizate în sistemul de șomaj românesc. Iar dintre cărășenii plecați în Spania, în două cazuri au fost primite formulare care să le certifice informațiile legate de veniturile membrilor de familie din țară, pentru a putea putea beneficia de indemnizația de șomaj acolo.
Cărășenilor li s-au mai eliberat 7 adeverințe privind înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă şi privind dreptul la ajutorul de șomaj pentru un fost agent temporar sau contractual al Comunităților Europene; 55 formulare în vederea notificării privind înregistrarea în evidența agenției pentru ca șomerii să poată beneficia de export de șomaj din alte state membre; 8 formulare în vederea monitorizării lunare a șomerilor pentru a putea beneficia în continuare de export de șomaj din alt stat membru. Cu alte cuvinte, ne-au părăsit valorile, am pierdut forța de muncă, dar ne-a emigrat și șomajul…
JCS-Antoniu Mocanu