Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Direcţia de Sănătate Publică judeţeană îndeamnă cetăţenii să se scalde în locurile amenajate şi controlate.

Temperaturile ridicate din ultimele zile îndeamnă cărăşenii, cel puţin la final de săptămână, să se răcorească în ştrandurile sau ochiurile de apă din apropierea locuinţei. Riscurile pe care le comportă astfel de activităţi de agrement sunt atenuate în cadrul locaţiilor organizate, în urma controalelor repetate pe care Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin le efectuează la ştranduri şi bazine.

„Sunt acţiuni în zonele amenajate, care sunt monitorizate pe tot parcursul verii, iar atunci când normele legale sunt încălcate, sunt atenţionaţi cei care le administrează şi, dacă nu se reintră în normalitate, se trece la măsuri mai aspre care pot ajunge până la suspendarea activităţii. Zonele aşa-zise «de îmbăiere» creează adevăratele probleme, iar lângă Reşiţa vorbim despre lacurile din zona montană unde cetăţenii fac baie «în mod tradiţional». Respectivele locuri trebuie să îndeplinească nişte condiţii pentru a se permite accesul, mai ales dacă lacul este folosit pentru aprovizionarea cu apă a populaţiei”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin. Condiţiile respective se referă la limitare şi balizare, dar şi la reguli stricte de igienă, iar problemele rezidă din faptul că nu se poate interzice accesul populaţiei în zonele amintite.

„De aceea, este indicat ca cetăţenii să aleagă ştrandurile pe care noi le monitorizăm, verificând calitatea apei din toate punctele de vedere, inclusiv concentraţia de clor. De asemenea, consiliem administratorii acestora cu privire la condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a evita sancţiunile sau închiderea. Din fericire, toate aceste locaţii de agrement din Caraş-Severin sunt în parametrii legali de funcţionare şi nici în ultimii ani nu am avut probleme”, a mai amintit Luca.

Flavius Rotariu