Caraş-Severin, Romania

BERZOVIA – La Berzovia, canalizarea e practic terminată. La Gherteniș mai e mult până departe!

Afirmăm asta deoarece, conform primarului Ion Serafin, canalizarea în centrul de comună ar trebui să fie gata cam într-o lună, fiind vorba despre o lucrare demarată de prin… 2002. A durat atât deoarece lucrarea e una de amploare, finanțată prin AFIR și derulată pe mai multe loturi. „Rețeaua are lungimea de 12 km și va deservi 600 de gospodării. În prezent se fac ultimele racorduri”, aflăm de la primarul Serafin despre proiectul în valoare de 5,5 milioane lei.

La Gherteniș, lucrările au demarat de „doar” 3 ani. În 2019, s-a săpat între Gherteniș și Berzovia întrucât rețeaua va fi legată la stația de epurare de aici. Atunci s-au efectuat cam 5% din lucrare, în estimarea primarului. În 2020, s-au mai efectuat cam 20% din lucrări și tot atât și-n 2021. În prezent, lucrările stagnează din motive financiare. Concret, proiectul finanțat prin PNDL 2 s-a ridicat la valoarea de 4,5 milioane lei plus TVA. Însă, după evoluția prețurilor din ultima perioadă, primarul estimează că noua valoare va depăși 7 milioane de lei. Trebuie făcută actualizarea și, până atunci, continuă doar… așteptarea. Dacă ne gândim că e vorba despre o rețea de 18 km, nu putem să nu ne întrebăm oare cât va dura.

Conform primarului, proiectul pentru reabilitarea căminului cultural a fost depus prin… 2014. De-atunci a tot fost actualizat și reactualizat. În prezent, valoarea investiției este de 2,5 milioane de lei după reactualizarea… ultimă de până acum. Investiția este finanțată prin AFIR, dar contribuie și primăria cu 800.000 de lei. Proiectul este la stadiul avizelor necesare pentru a putea fi repus pe SICAP.

Și școala din Fizeș… așteaptă reabilitarea grație unui proiect depus pe PNDL 2, în valoare inițială de 2,3 milioane de lei. După actualizare însă, valoarea a crescut cu aproape 1 milion de lei. „Așteptăm documentația actualizată și eliberarea autorizației de construcție, după care vom putea scoate lucrarea la licitație”, aflăm de la primarul Serafin. Conform acestuia, școala va fi transformată total, numai câțiva pereți ai actualei clădiri urmând a rămâne în picioare. Viitoarea școală va fi una la standarde moderne actuale.

În așteptare este și baza sportivă modernă care se vrea ridicată în centrul de comună. Aici se dorește amenajat un teren de minifotbal cu gazon sintetic, prevăzut cu vestiare, tribună și nocturnă. Investiția se ridică la valoarea de 120.000 de euro, fiind asigurată jumătate din bugetul local și jumătate grație unui proiect depus de grupul de acțiune locală din care face parte Primăria Berzovia. Proiectul este aprobat și pus pe SICAP.

Recent au fost finalizate lucrările la mai multe porțiuni de drumuri din Berzovia și Gherteniș. Concret, 3,6 km au fost asfaltați la Berzovia și 4,9 km la Gherteniș, grație unui proiect în valoare de 5,6 milioane de lei, finanțat prin AFIR. Acestor lucrări li se adaugă altele derulate de primărie din bugetul local. Pe un drum din Berzovia, în lungime de 720 m și lățime de 6 m, a fost turnat un strat de 7 cm de asfalt. Primăria a cheltuit 440.000 lei, TVA inclus.

JCS-Ionel Ivașcu