Lumina vine pe proiecte consistente - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

ZĂVOI – Recent, la Zăvoi, a fost modernizat iluminatul stradal. În satul Măgura se aprinde lumina culturii!

Nu mai puțin de 680 de lămpi cu LED-uri au fost montate în toată comuna, grație unui proiect în valoare de un milion de lei. Din această sumă, 860.000 de lei au venit din partea AFM, restul reprezentând cofinanțarea primăriei. Din declarația primarului Doru Cîrdei reținem că au mai rămas câteva porțiuni unde încă ard vechile lămpi însă vor fi înlocuite și acestea, costurile urmând a fi acoperite din bugetul local.

Primarul ne-a vorbit și despre lucrările aflate în derulare la centrul cultural din satul Măgura. Concret, este vorba despre un proiect în valoare de 500.000 de euro, finanțat prin AFIR și aflat în prezent la stadiul de 60%. „E o clădire veche, aflată în curs de reabilitare. S-a demolat până la un anumit punct, se fac reparații la tavan și pereți, se va face și o extindere a clădirii. Acoperișul e nou, se lucrează la tâmplărie, geamuri și instalații. Sala mare a căminului cultural va fi prevăzută cu toalete, în corpul de clădire din apropiere vor fi mai multe săli destinate activităților culturale, iar curtea va fi pavată”, am aflat de la primarul Cîrdei.

Pe lângă lumină, a culturii sau de la bec, primăria are în vedere sănătatea locuitorilor și un sediu propriu modern. Pentru aceste deziderate, au fost depuse proiecte la CNI în valoare totală de 10 milioane de lei. Atât amplasamentul dispensarului din Zăvoi, cât și cel al primăriei au fost predate constructorilor. Termenele de execuție sunt de doi ani, însă primarul Cîrdei se arată încrezător că lucrările vor fi gata mai repede. În privința dispensarului, acesta va fi reabilitat, extins și dotat grație unei investiții de peste patru milioane de lei. Pe perioada lucrărilor, medicul și asistentele își vor desfășura activitatea într-un alt spațiu, una dintre opțiuni fiind o încăpere a căminului cultural. Sediul primăriei va fi de asemenea reabilitat, modernizat și extins. Valoarea investiției se ridică la aproape șase milioane de lei.

„O parte veche a clădirii va fi demolată după care aceasta va fi extinsă, se vor ridica câteva birouri noi și grupuri sanitare. În prezent încă funcționăm în clădirea primăriei însă, pe perioada lucrărilor, ne vom muta în incinta căminului cultural”, a încheiat primarul.

JCS-Ionel Ivașcu