Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zeci de tineri şi-au exprimat dorinţa de a participa la un atelier în cadrul căruia au învăţat cum să realizeze lumânări turnate în ceară vegetală. Cine a fost interesat să participe a avut o singură condiție de îndeplinit: să răspundă prin mesaj privat la întrebarea: „Ce aromă sau miros vă amintește de toamna din copilărie?“

Așa se face că organizatorii au primit 52 de mesaje prin care tinerii curioși de această activitate au împărtășit amintiri prețioase despre mirosuri specifice toamnei. Câteva exemple din mesajele primite ni le-au trimis şi nouă la redacţie. „Este fără îndoială mirosul cărților. Toamna în copilărie mi-o amintesc mergând la bunicii mei și cotrobăind printre cărțile vechi din bibliotecă, dorindu-mi să știu toate poveștile care se aflau în spatele acelor coperți frumos decorate. Deși unele volume depășeau capacitatea mea de înțelegere de atunci, bunicii erau răbdători cu mine, îmi explicau tot ce doream să aflu și mă ajutau sa descopăr universurile ascunse între paginile parfumate cu mister și aventură. Așadar, sper ca în cadrul atelierului sa pot captura într-o lumânare speciala pentru mine măcar o părticică din esența toamnei!“

Un alt mesaj are în centru tot amintirile de la ţară: „Mirosul care îmi aduce aminte de toamna din copilărie e mirosul de lapte proaspăt cald cu cacao, pentru că atunci când eram mică mergeam la țară, mă duceam să mulg vacile împreună cu vărul meu, iar când ajungeam apoi în casă ne delectam amândoi cu câte o cană de lapte cald cu cacao și un pic de zahăr și ne uitam apoi împreună la Pistruiatul“.

Ne-am simțit onorați de faptul că am avut 52 de solicitări pentru cele 20 de locuri disponibile la atelier, spun cei de la Mansarda. „Este o premieră în Reșița tematica acestei activități, aceea de a confecționa lumânări artizanale, iar datorită interesului va trebui să încercăm să continuăm și cu acest specific în cadrul programului de activități de educație nonformală de la Mansardă“, susţine Daniela Lupşan, coordonatorul Centrului de Tineret Mansarda.

Proiectul „Laboratorul de inițiative“ este parțial finanțat de Primăria Reșița.

JCS-L.A.