Lui Ionescu i se cere demisia între două premiere de sfârşit de an! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Premierele anunţate, care vor fi online, joi şi vineri, au prilejuit managerului Teatrului de Vest să dezvăluie presei că duelul cu Dan Mirea a fost reluat, acesta din urmă fiind susţinut de actuala conducere a judeţului şi de primarul Reşiţei!

Florin Gabriel Ionescu, managerul Teatrului de Vest, a ţinut miercuri o conferinţă de presă, înainte de ultimele premiere ale anului. Provocat de actriţa Camelia Ghinea, el a pus pe tapet vechea răfuială cu actorul Dan Mirea, fostul director artistic al Teatrului, precizând că în urmă cu trei săptămâni a fost convocat de primarul Reşiţei, Ioan Popa, în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean, la o întâlnire la care au mai fost prezenţi preşedintele CJ, Romeo Dunca, Darian Ciobanu, Ovidiu Rădoi şi Dan Mirea. În urma întâlnirii, lui Ionescu i s-a sugerat să-şi dea demisia, fiindcă mandatul său oricum expiră anul viitor, în noiembrie 2021.

„(…) Am fost pus acolo, oarecum în fața unui tribunal, a povestit Ionescu, în care eram judecat tocmai de acest fost angajat (n.r. Dan Mirea). Teatrul a depus două plângeri penale pe numele Domniei Sale, cu probe, inclusiv probe video, deoarece în timp ce statul îl plătea, el figura la noi în concediu medical, iar Domnia Sa repeta în calitate de regizor la Galaţi“.

Ionescu a povestit presei cum a decurs întâlnirea şi că i-a solicitat preşedintelui CJ să vină la teatru să se convingă că acuzaţiile lui Mirea sunt minciuni: „Ce m-a mirat şi m-a şi întristat, în egală măsură, a fost faptul că președintele îi dădea credit, credita minciunile pe care le spunea domnul Mirea, fără a-și dori să le probeze. L-am invitat atunci, au trecut trei săptămâni şi jumătate, recunosc că în perioada asta eu am fost şi bolnav de COVID-19, exact la două zile după ce am plecat de la Consiliu, am fost depistat pozitiv, deci două săptămâni am stat în izolare. Da, l-am invitat atunci să vină în teatru, să discute cu angajații, dar ca o paranteză, domnul Mirea a mai avut protecţia personajelor din politică (n.r. Ionescu a făcut trimitere la episodul cu Ionuţ Popovici, care a stat de vorbă cu colectivul Teatrului, acestuia prezentându-i-se şi probele video, după care şi-a retras susţinerea pentru Dan Mirea). Citez aproape ad literam, domnul preşedinte a spus «dacă i-aş ajuta şi aş părăsi postul, pentru că îşi doresc o echipă nouă acolo». Sper ca noutatea să nu fie tocmai domnul dat afară pe motive disciplinare (n.r. Dan Mirea)“.

De altfel, managerul Teatrului de Vest a mai spus că nu îşi explică în ce calitate se aflau la acea întâlnire nici Dan Mirea, nici primarul, cu atât mai mult cu cât Popa l-ar fi tras la răspundere că nu a ţinut festivalul de teatru la Reşiţa, ci la Caransebeş, la această interpelare el reamintindu-i că rata de infectare în municipiul reşedinţă de judeţ era peste limită la acea dată, Caransebeşul având atunci o incidenţă mai mică.

Punctul pe „i“, despre posibila demisie a lui Ionescu, l-a pus actriţa Camelia Ghinea care a deschis, de fapt, subiectul, după ce au fost prezentate noile premiere şi după ce s-a făcut bilanţul producţiilor şi al activităţii Teatrului din acest an (asupra căruia vom reveni): „Dincolo de tristeţile pe care le trăim pe scenă, e trist că ajung la noi tot felul de vorbe, de aceea de faţă cu dumneavoastră (presa) am să-l întreb pe Florin dacă e adevărat. Circulă zvonuri şi e normal să fie confirmate sau nu. Circulă zvonuri cum că nu s-ar face treabă, circulă zvonuri cum că noi de mult nu am face treabă, circulă zvonuri cum că unii ar trebui să plece, alţii ar trebui să revină… Nu ştiu dacă e normal să circule zvonurile astea şi nu ştiu dacă nu e normal să fim adunaţi toţi, suntem opt actori, şi-am să-l pun şi pe director, nouă actori! Nu e normal să fim adunaţi toţi, să ni se spună dacă, într-adevăr, sunt zvonuri sau e realitate?!“.

Întrebat dacă îşi va da demisia, Ionescu a spus că va aduna echipa la o întâlnire pentru a discuta performanţele Teatrului de Vest cât timp a fost manager şi după sărbători va lua o decizie în acest sens, cu atât mai mult cu cât secretarul județului, Darian Ciobanu, l-ar fi avertizat deja că în cazul în care nu pleacă, va aştepta momentul propice al evaluării din primăvară.

JCS-Alexandra Gorghiu