Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – A concluzionat consilierul județean Ioan Crina, după ce a văzut că sumele aferente refacerilor sunt târâte în buget, de la un an la altul, pentru că sunt insuficiente!

Județul a rămas, la finele anului trecut, cu un excedent bugetar de 45,61 de milioane de lei. Iar în ședința din 31 ianuarie, consilierii județeni au decis repartizarea prioritară a 45,09 milioane de lei din acești bani pentru asigurarea contribuției proprii, a cheltuielilor neeligibile și pentru asigurarea fluxului de bani aferent proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă (19,39 de milioane de lei), dar și cheltuiala aferentă zonelor afectate de calamități (16,49 de milioane de lei) și rambursarea creditului CEC Bank de 9,2 milioane de lei.

Consilierul județean Ioan Crina (PSD) a cerut explicații legate de acest excedent, mai ales vizavi de zonele afectate de calamități și de banii primiți de la Guvern la finele anului trecut, pentru cofinanțarea unor proiecte europene: „Acest excedent e compus din mai multe sume. 16 milioane de lei sunt banii ăia pe care tot îi împărțim, cu calamitățile, care sunt de mulți ani și pe care îi tot trecem așa. Sunt lucrări prost evaluate, care nu se pot face, nu se încadrează! Ar trebui găsită o soluție ca măcar să se facă lucrări, decât să tot mergem cu banii respectivi. În rest, bănuiesc că în excedent se regăsesc o groază de bani primiți acum, la sfârșitul anului, care nu au fost utilizați“.

Președintele CJ, Romeo Dunca, a explicat că nu este străin de situație, însă a dat asigurări că lucrurile se vor remedia: „Vreau să vă lămuresc odată vizavi de acele calamități, care n-au putut să fie acoperite din bugetul primit. Într-adevăr, sunt multe situații de acest gen. Nu putem proceda altfel decât să scoatem lucrările la licitație. Vă dau doar exemplul podului de la Slatina Timiș, unde suma este insuficientă și unde am avut patru licitații la care nu s-a prezentat nimeni. După ce au trecut aceste patru licitații, am hotărât suplimentarea sumei și vom rezolva, așa cum facem cu absolut toate lucrările. Dar trebuie să recunoașteți că până în septembrie anul trecut nu am avut un concurs din partea celor care trebuiau să lucreze la Direcția de Drumuri Județene. Ei au fost toți în concedii medicale, ca să înțelegeți de unde este această stare de fapt“.

Potrivit hotărârii CJ, banii din excedent vor fi folosiți pentru 88 de obiective, 74 dintre ele vizând refacerea de poduri și de tronsoane de drumuri afectate de calamități.

JCS-Antoniu Mocanu