Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Numărul biletelor de tratament disponibile celor cuprinşi în sistemului public de pensii cărăşean rămâne mult sub cel al solicitărilor.

Anul acesta, cei care sperau să prindă bilete de odihnă prin Casa Judeţeană de Pensii au parte de o veste proastă: n-au fost bugetaţi bani pentru ele, ci doar pentru cele de tratament balnear. Chiar şi aşa, biletele rămân în continuare cu mult mai puţine decât numărul solicitanţilor interesaţi de ele. Astfel, până în 4 iulie, fuseseră înregistrate 3.712 de cereri de la potenţiali beneficiari din judeţ, însă Caraş-Severinului i-au fost repartizate 2.531 de bilete pentru toate seriile, pentru întregul an.

Aceste bilete se distribuie în baza aceloraşi criterii stabilite prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care sunt introduse într-un sistem informatic, la nivel naţional, iar solicitanţii depun o cerere tip care este înregistrată, introdusă în sistem şi, în funcţie de staţiunea şi de perioada cerute, dar şi de respectivele criterii, se stabileşte un punctaj pentru fiecare persoană. Pentru a putea beneficia de aceste bilete, este necesară calitatea de pensionar, de asigurat al sistemului public de pensii sau de beneficiar al vreunei legi speciale, dar şi existenţa unei afecţiuni care să necesite tratament balnear.

Totul se face computerizat, iar după introducerea datelor, în funcţie de serie, se realizează repartizarea, apoi afişarea la sediul instituţiei, beneficiarii fiind contactaţi ulterior pentru ridicarea biletelor, spune Dorin Gheorghe Brăilă (foto), directorul CJP Caraş-Severin. În cazul în care persoanele anunţate să vină să-şi ridice biletele de tratament nu se prezintă la sediul CJP, cu şapte zile înaintea începerii sejurului, biletele sunt date persoanelor care urmează pe listă. Vechiul termen era de zece zile.

Fiecare serie este de 18 zile, iar repartizarea se face pe serii. Sunt disponibile locuri în staţiunile pentru care ministerul de resort a încheiat contracte, şi anume: Buziaş, Covasna, Vatra Dornei, Căciulata, Călimăneşti, Olăneşti, Slănic Moldova, Moneasa, Govora, Slănic Prahova, Târgu Ocna, Sovata, 1 Mai, Amara, Bala, Eforie Nord, Felix, Geoagiu, Băile Herculane, Vatra Dornei, Amara, Sărata-Monteoru, Mangalia şi Saturn.

Antoniu Mocanu