Locuri unde sanatatea... e boala grea - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Autorităţile ştiu că în județ există o localitate unde medicul de familie lipseşte de un sfert de secol.

Autorităţile din sănătatea cărăşeană au expus în repetate rânduri starea de fapt în ceea ce priveşte acoperirea teritoriului cu servicii medicale primare, respectiv cu cabinete medicale individuale unde prestează medicii de familie. Or, există zone „cu tradiţie“, unde aceasta ori lipseşte cu desăvârşire, ori există un du-te-vino constant. „În ceea ce priveşte Clisura Dunării stăm bine acum ca număr de medici de familie, exceptând Gârnicul, unde nu avem medic de familie de 25 de ani şi nici nu cred că vom avea în curând. Asta pentru că, deşi am încercat să inducem soluţia prin care, dintr-un fond de rezervă al asigurărilor de sănătate, să poată fi negociat cu medicul stabilirea acestuia acolo, nu am ajuns la un rezultat. La fel, autoritatea locală a încercat să atragă medic, însă nu a avut nici rezultat“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei Județene de Sănătate Publică.

O altă problemă ce s-ar putea acutiza este, din nou, zona Bozovici, unde resursa umană limitată ar putea duce la sincope în asigurarea asistenţei medicale. „Avem acolo un centru multifuncţional şi unul de permanenţă şi o substaţie de ambulanţă fără medic de urgenţă. Am înţeles că şi acolo, aşa cum se întâmplă la Herculane, există ceva probleme de patrimoniu şi întotdeauna au fost probleme legate de resursa umană. Totuşi, acolo e un spaţiu generos şi imaginăm cu conducerea Spitalului Judeţean, cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, şi alte forme de organizare a asistenţei medicale, eventual secţie de boli cronice sau hospice (domeniu care se concentrează pe îngrijirea completă a pacienţilor cu boli terminale n.r.). Nu în ultimul rând, autorităţile locale au responsabilităţi în ceea ce priveşte condiţiile hoteliere ale pacienţilor şi ar trebui să stimuleze atragerea unor medici în zonă“, a adăugat dr. Luca.