Caraş-Severin, Romania

ANINA – Conducta de gaz care va ajunge la Anina porneşte de pe Valea Ţerovei, continuă spre Doman, şi va trece pe lângă drumul naţional, fără să încurce circulaţia!

Consilierii locali din Anina au votat recent un proiect de hotărâre privind achiziţionarea de servicii pentru realizarea unui studiu topografic în vederea proiectării reţelei de transport gaze naturale Reşiţa – Anina. După ce s-a realizat intabularea a peste 70 la sută din străzile Aninei, au urmat discuţii ale autorităţilor locale cu Primăria Reşiţa şi s-a stabilit traseul conductei de gaz, care va fi pe lângă drumul naţional, fără ca aceasta să încurce circulaţia.

„Ne-am înţeles cu cei de la Primăria Reşiţa asupra traseului, a precizat coordonatorul proiectului, Dani Dumitru Vlad, care va fi de la staţia de reducere medie de presiune de pe Valea Ţerovei până la ieşirea din Doman, pe drumul naţional şi va urma traseul până la Anina, cu derivaţii, fiecare dintre comunele de pe traseu urmând să-şi facă separat conducte, Lupac, Caraşova, Gârlişte, localităţile care se află pe traseu. Proiectul este în faza de elaborare a studiului de fezabilitate, respectiv se pregăteşte documentaţia pentru obţinerea certificatului de urbanism. Finanţarea se va face, cel mai probabil, prin noul Plan Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR). Vrem ca toţi locuitorii Aninei să beneficieze de gaz în locuinţe“.

În procesul verbal al şedinţei se arată că Anina are alocaţi 10.000 de metri cubi de gaz de la Mediaş. Faţă de alte oraşe, care şi-au propus asemenea proiecte, Anina are un avans de 80 la sută, asta fiind varianta optimistă a iniţiativei. Conducta de la Reşiţa la Anina va fi subterană, asta din cauză că legislaţia nu mai permite ca aceasta să fie la suprafaţă.

JCS-Alexandra Gorghiu