Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Contractul cadru privind asistenţa medicală şi pachetul de bază, care se aplică din 1 iunie, aduc mai multe noutăţi, printre care faptul că peste 300 de boli nu vor mai fi tratate în spital, ci în ambulatoriu, iar cinci boli cronice vor fi gestionate de medicii de familie. Medicii cărăşeni susţin că, în teorie, modificările aduse în domeniu ar putea fi de bun augur, cu condiţia să fie implementate ca atare.

Contractul cadru privind asistenţa medicală şi pachetul de bază, care se aplică din 1 iunie, aduc mai multe noutăţi, printre care faptul că peste 300 de boli nu vor mai fi tratate în spital, ci în ambulatoriu, iar cinci boli cronice vor fi gestionate de medicii de familie.

Potrivit preşedintelui CNAS, Radu Ţibichi, va exista o listă a diagnosticelor şi serviciilor care se vor face numai în spitalizare de zi şi pentru care au fost stabilite tarife diferenţiate. Această formă finală a noului pachet legislativ a fost negociată, ajungând deja în forma finală, astfel încât după 25 mai va putea începe contractarea de servicii cu furnizorii. Prin noul pachet de servicii, medicii de familie vor gestiona cinci boli cronice, respectiv hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip II, boala cronică de rinichi, bronhopneumopatia obstructivă cronică şi astmul bronşic. Odată cu punerea în aplicare a noului cadrul legislativ intră în vigoare şi dosarul electronic al pacientul. Astfel, vor fi decontate, în medie, 20 de consultaţii la medicul de familie fără să existe un număr fix de consultaţii.

„Cele mai bune idei sunt legate de numărul de consultaţii şi de bolile cronice care vor trece în grija medicilor de familie. Un hipertensiv echilibrat nu mai trebuie să încarce spitalul sau specialistul. Desigur că, dacă văd o modificare a parametrilor, scriu o trimitere către medicul specialist. În mare, sunt de acord cu noutăţile, dar să vedem cum vor fi puse în aplicare”, ne-a declarat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.

Flavius Rotariu