Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Unele din lucrări, realizate anul trecut pe DJ 608 Plugova (DN 6) Globurău-Costiș-Borugi-Cornereva-Ohabița-Rusca (DN 6), au fost facturate anul acesta, astfel că fondurile alocate nu au putut fi cheltuite în 2023. Deocamdată, administrația județului așteaptă semnătura salvatoare de la Centru! 

Șeful județului a adus în discuție problema, în fața aleșilor cărășenilor, cei de la Economic arătându-se depășiți de situație, neștiind cum să prindă problema în buget. Banii există, trebuiau decontați anul trecut, dar exercițiul bugetar s-a încheiat fără ca facturile în cauză să fie emise și achitate. Normal – așa cum considera și Romeo Dunca, președintele CJ, și șeful noii majorități, consilierul județean Ioan Crina – ar fi ca județul să achite banii, mai ales că lucrările au fost făcute în interesul județului. Legal, nu este deocamdată posibil, pentru că există un proiect depus la guvern, pentru eșalonarea, fazarea proiectului, pentru ca lucrările neterminate și plățile să poată continua și anul acesta. Doar că documentul, deși apare pe lista proiectelor fazate, nu a primit încă o formă semnată de cei de la Centru, iar nimeni nu poate mișca nimic concret.

„E vorba că lucrările nu s-au terminat în termen, trebuiau să se încheie până la finalul anului, a declarat Dunca. Banii nu au fost cheltuiți, mai sunt acolo disponibili, cheltuieli eligibile, în jur de 35 de milioane de lei, netrași. Și practic s-a fazat proiectul și încă nu am primit contractul semnat. Probabil că Guvernul are motivele lui, pentru care ministerul nu a reușit să semneze cu noi. Și avem o sincopă acolo.“

Președintele CJ a explicat că județul ar avea banii necesari să achite lucrările: „Acum am ridicat această problemă, pentru că noi avem în excedent niște bani și sigur că am putea și ar trebui să plătim facturile emise pe lucrări care au fost făcute deja. Și aceste plăți să fie recuperate după semnarea fazării. Suntem pe listă, ministerul a dat o listă, proiectul nostru a fost fazat, putem continua și anul acesta, lucrările sunt făcute în proporție de 90 și ceva la sută. În schimb, plățile nu au fost făcute pentru că, încheindu-se ciclul financiar, neputând să cheltuim banii atunci fiindcă la momentul respectiv nu erau emise facturile, vă dați seama că acum avem o problemă pe care trebuie să o rezolvăm. Legiuitorul o va rezolva. Astăzi sunt facturi emise de 8 milioane de lei și am înțeles că mai sunt lucrări finalizate, încă nefacturate, până la 20 de milioane de lei. Deci ne încadrăm în suma eligibilă care a fost alocată proiectului, acolo mai sunt undeva la 35 de milioane de lei. Ne încadrăm pentru că am făcut economii pe acest proiect, economii foarte mari la realizare, au încăput din banii eligibili și o serie din majorările de preț. Dar neexistând finalizat documentul, nu putem să facem plățile.“

Deocamdată însă problema a fost doar discutată la nivel de CJ, consilierii județeni considerând că nu-și pot asuma plăți de câteva milioane de lei, doar bazându-se că, ulterior, cândva, cineva va semna o hârtie și va da înapoi banii județului.

JCS-A.M.

Adaugă comentariu