Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Chiar dacă s-a stabilit de câțiva ani în Anglia, caransebeșeanca scrie în continuare ceea ce a consacrat-o, adică literatură SF. Și o face bine!

După „Ultimul Avanpost“, „Neamul Corbilor“ și „Zona Zero“, ieri, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai mare eveniment de acest tip din țara noastră, Lavinia Călina a venit în fața cititorilor cu cele două volume din seria „Angáraka” –  „Balanţa” şi „Al doilea răsărit”, ambele apărute la Editura UP. O provocare mare pentru Lavinia, mai ales că înainte de cel de-al doilea volum a apărut în viața sa și fiul ei Ștefan.

„E atât de bine să fii la evenimente, să te întâlnești cu lumea. Mulțumesc Editurii UP, cartea era deja scrisă, dar editarea și coperțile s-au făcut într-un timp foarte scurt, eu mă așteptam să iasă undeva prin noiembrie, dar iată-ne la Bookfest. Mulți așteptați al doilea volum de ceva vreme, din 2019, m-ați tot întrebat în pandemie când mai publici, când o să mai scoți cărți și iată că, într-un final, s-a întâmplat, nici mie nu-mi vine să cred. Cine mi-a urmărit, așa, parcursul literar știe că nu am publicat niciodată un volum dintr-o serie unul după altul, este pentru prima dată când am parcurs povestea cursiv și nu m-am oprit. În al doilea volum din Angáraka apar personaje noi, a fost o provocare pentru mine să scriu din punctul de vedere al mai multor personaje, să mă pun în pielea lor, fiind vorba și despre culturi diferite, de religii diferite, pe care le au aceste personaje. Nici eu nu știu cum am ajuns să o scriu, având în vedere că eram și cu fiul meu Ștefan acasă, cu o mână legănam copilul și cu o mână scriam la calculator”, a spus, mai în glumă, mai în serios, Lavinia Călina la Bookfest.

Scriitoarea de SF-uri își îndeamnă cititorii să descopere singuri povestea din „Angáraka” și mai are o veste bună pentru aceștia: vor fi fix 10 volume în această serie care vă duce în conflictul dintre planetele Terria şi Angáraka!

JCS-R.M.