Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Şcolile şi-au redeschis luni porţile, odată cu începerea cursurilor fiind reluat şi programul „Laptele şi cornul“. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, numărul total de preşcolari şi elevi beneficiari ai acestui program este de 24.298!

Începând de luni, 8 februarie, elevii din clasa pregătitoare, clasele I-VIII și preșcolarii din grădinițele cu program normal au primit aceste produse, şi anume produse lactate respectiv lapte UHT 200 ml, 3 zile/săptămână (luni, marți, miercuri), produse de panificație, zilnic, şi anume corn/baton 3 porții (luni, marți, miercuri) și biscuiți uscați/covrigi – 2 porții (joi și vineri) și fructe (mere) – 2 zile/săptămână (joi și vineri).

De aceste produse beneficiază doar elevii și preșcolarii prezenți la cursuri, în școală sau grădiniță. Elevii care participă la cursuri online nu vor beneficia de produsele din cadrul programului din cauza lipsei unei reglementări legale în această privință. În funcţie de scenariul în care se încadrează, unitatea şcolară va raporta firmei furnizoare numărul de elevi care vor primi aceste produse. Plata produselor şi a serviciilor contractate aferente Programului pentru şcoli al României se efectuează de către Consiliul Județean Caraș-Severin, la solicitarea furnizorilor, pe baza documentelor de recepție calitativă şi cantitativă, confirmate de directorii unităților de învăţământ.

Precizăm că în 7 ianuarie au fost semnate contractele de furnizare și distribuție a laptelui UHT, produselor de panificație și a merelor, pentru semestrul a II-lea din anul școlar 2020-2021. Având în vedere Hotărârea nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023, în ceea ce privește ajutoarele din partea Uniunii Europene pentru furnizarea de produse lactate, produse de panificație și fructe în instituțiile de învățământ, autoritățile competente la nivel local și directorii unităților de învăţământ au obligaţia respectării condiţiilor de igienă, depozitare şi distribuire a acestor produse destinate elevilor.

JCS-Nicoleta Moraru