Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 17 iunie – 15 august, lacul de acumulare Breazova va fi golit pentru demararea unor lucrări de retehnologizare a barajului.

Conform reprezentanţilor CEZ România, proprietarii instalaţiei, lucrările presupun înlocuirea celor două conducte de golire de fund, a vanelor de siguranţă şi a celor de serviciu, precum şi instalarea unui sistem de acţionare electrică a vanelor de serviciu şi a unui sistem de măsurare a nivelului apei din baraj a debitelor evacuate prin vanele de serviciu şi pentru comanda acestora.

CEZ estimează că pentru înlocuirea vanelor de siguranţă vor fi necesare zece zile, urmând ca la finalizarea acestei lucrări barajul să fie reumplut pe cale naturală, dar şi prin aflux suplimentar de apă din lacul Gozna, situat în amonte. Apa va fi evacuată în râul Bârzava şi, ulterior, în lacul Secu.

Barajul şi acumularea Breazova (Văliug), amplasate pe râul Bârzava în aval de comuna Văliug, au fost puse în funcţiune în anul 1909. Lacul de acumulare are un volum de aproape 1 milion mc, iar barajul este construit din zidărie de piatră.