Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Chiar dacă nu a venit pe lume nici un copilaș în prima zi de Crăciun, în noaptea de Ajun și chiar de Ajun, s-au născut patru copii, iar în cea de-a doua zi de Crăciun, a mai văzut lumina zilei încă un copilaș, în total, cinci copii, după cum am fost informați printr-un comunicat de presă de Spitalul Județean de Urgență Reșița.

„În noaptea de 23 spre 24 decembrie 2019, la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Reșița, s-au născut doi copii, o fetiță și un băiețel de 2,760 kg, respectiv 3,670 kg. Alți doi copii, tot o fată și un băiat, au venit pe lume chiar în ziua de Ajun, la orele 13.40 și 21.45, iar în după-amiaza zilei de 26 decembrie 2019 s-a mai născut un băiețel, cu o greutate de 3,740 kg”, se precizează în comunicatul SJU.

Dacă nașterile au fost prilej de bucurie pentru câțiva părinți și bunici, nu la fel se poate spune despre bolile de sezon sau patologiile cronice care s-au acutizat în această perioadă, ori situațiile neașteptate care au necesitat asistență medicală pentru unii dintre reșițeni, respectiv prezentarea la Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Reșița. Asta din cauză că în perioada 24 – 26 decembrie 2019, în cabinetele de medicină de familie și în ambulatorii nu s-a lucrat, nefiind asigurată asistența medicală.

Ca urmare, la UPU s-a lucrat la foc continuu, înregistrându-se mai mulți pacienți decât în mod obișnuit, în total prezentându-se 283 de pacienți: „Cele mai multe cazuri au fost cu infecții respiratorii specifice sezonului, fiind vorba în special de copii și vârstnici, infecții în sfera ORL, însă s-au înregistrat și cazuri de urgențe cardio-vasculare, politraumatisme, policontuzii, două accidente rutiere medii, persoane cu agitație psihomotorie prin intoxicație etanolică acută, dar și pacienți cu patologie digestivă determinată de excesele alimentare”, se mai specifică în comunicatul remis redacției noastre.

Având în vedere că urmează o altă perioadă încărcată în care, cel mai probabil, oamenii uită că excesele de orice fel au consecințe în planul sănătății, pentru sărbătorile de Anul Nou, medicii recomandă prudență, în special la consumul de alimente și de alcool, precum și măsuri suplimentare legate de răcirea vremii.

JCS-Alexandra Gorghiu