Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Scriitorii Jan Cornelius și Marcel Tolcea au revenit la Reșița, în tandem, pentru o dublă lansare de carte!

Chiar dacă nu a fost inaugurată la finele lunii martie oficial în cadrul unui eveniment precedat de o tăiere festivă de panglică, Școala Pittner a reușit să se dovedească, grație evenimentelor de calibru găzduite între timp, demnă de titulatura de Centru Cultural. Vom aminti doar expozițiile lui Bogdan Piperiu, Nicolae Comănescu și Dumitru Gorzo (prezent chiar acum în locație, în cadrul Continuous Studio VII), prezentarea spectacolului de teatru ”Nodul iubirii” în cadrul New Wave Theatre Festival sau lansările de carte ale autorilor Marius Balo, Victor Nafiru și Jean-Lorin Sterian, alături de prezentări și ateliere pentru copii. Acestora li s- adăugat, miercuri, la umbra dudului bătrân din curte lansarea, în prezența autorilor, a volumelor ”EU și IA” de Jan Cornelius și ”Ultimul avangardist. Misterele lui Ionathan X. Uranus, «serafim și boxeur»” de Marcel Tolcea.

Jan Cornelius a strâns în acest volum dialogurile purtate pe parcursul ultimilor trei ani cu Inteligența Artificială, prin intermediul Chat GPT. „Este o carte suprarealistă, dadaistă și cred că plină de umor. Dar, și un prilej de a ne gândi la tehnica modernă și această Inteligență Artificială care va schimba lumea din temelii, aș zice. Nu știe nimeni unde ne ducem cu «IA».“, spune autorul care a pus la încercare nu doar limitele logicii AI, ci i-a și testat simțul umorului. Sunt dialoguri amuzante și, pe alocuri absurde, care odată cu perfecționarea IA au devenit din ce în ce mai greu de susținut în această formă. Pentru că, nu-i așa, Inteligența Artificială evoluează, în timp ce, parafrazând o glumă mai veche, cantitatea de inteligență naturală este constantă, iar populația Terrei în continuă creștere.

Marcel Tolcea, în schimb, ni-l prezintă în cartea sa pe Ionathan X. Uranus, pseudonimul scriitorului avangardist Marcel Avramescu, devenit după convertirea de la iudaism la ortodoxie Mihail Avramescu. „Colaborează în 1926-1927 cu «Bilete de papagal», revista lui Arghezi, unde scria niște texte avangardiste. […] Vine în 1961 ca preot la Jimbolia, unde l-am cunoscut în 1974-1975. Eu fiind preocupat de India, mai ales de Bhagavad Gita, aveam să aflu că el fusese prieten cu Eugen Ionescu, Mircea Eliade cu, practic, toată generația de aur în interbelic.“, a rezumat Marcel Tolcea prezentarea unuia „dintre cele mai misterioase personaje ale culturii române“.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu