Caraş-Severin, Romania

IABLANIȚA – Două proiecte importante, finanțate prin AFM respectiv PNDL 2, sunt în lucru la Iablanița!

În centrul de comună, aducțiunea de apă a fost realizată mai demult, în prezent fiind în lucru rețeaua de distribuție apă și canal. Conform primarului Victor Terteleacă, este vorba despre un proiect în valoare de 750.000 de lei, finanțat prin AFM. „Proiectul prevede realizarea distribuirii de apă și a canalizării prevăzută cu stație de epurare. Stația a fost deja montată, lucrarea fiind realizată în procent de 90%”, declară primarul despre proiectul care are termen de finalizare luna august 2022. Iar stadiul actual și termenul generos îi dau motive de optimism. După finalizarea lucrărilor, primăria are în vizor realizarea branșamentelor la viitoarea rețea. Motiv pentru care, recent, a fost depus pe Programul „Anghel Saligny” un proiect în valoare de 370.000 de lei țintind acest deziderat. Proiectul așteaptă răspuns de la București.

Un alt proiect aflat în lucru vizează reabilitarea, anveloparea și dotarea școlii din satul Globu Craiovei. Proiectul în valoare de 200.000 de lei este finanțat prin PNDL 2, stadiul lucrărilor fiind de 80%. „În prezent, se lucrează în interiorul clădirii. Lucrările vor fi gata până la începerea viitorului an școlar”, aflăm de la primarul Terteleacă.

Deocamdată, elevii de clasele I-IV își desfășoară cursurile la Centrul „After School” din Globu Craiovei, iar cei de clasele V-VIII fac naveta la școala din Iablanița. Toamna însă le va aduce tuturor o școală ca nouă.

JCS-Ionel Ivașcu