Caraş-Severin, Romania

EFTIMIE MURGU – Ar fi nevoie de câteva săptămâni şi tot nu ar fi de ajuns pentru a afla poveştile morilor de apă de la Rudăria, spune Radu Trifan, preşedintele de la Acasă în Banat. Cufărul cu amintiri s-a deschis pentru o nouă carte: Morile Rudăriei!

Neobosita echipă de la Acasă în Banat se află din nou în judeţul Caraş-Severin. De câteva zile, împreună cu câţiva reprezentanţi ai Muzeului Astra din Sibiu, cei de la Acasă în Banat
şi-au stabilit cartierul general la Rudăria, pentru o nouă documentare despre vechile mori de apă. Şi pentru că Rudăria încă mai este depozitara unui patrimoniu etnografic extraordinar de bogat, odată cu poveştile despre morile din Ţara Almăjului se deschide şi cufărul cu amintiri, spune Radu Trifan, preşedintele asociaţiei. Cele mai preţioase informaţii le deţin cei mai în vârstă oameni ai locului, mai spune acesta, despre mori, dar şi despre istoria satului.

Programul a fost bine stabilit şi încărcat, întâlniri cu reprezentanţii primăriei, interviuri cu oamenii locului, dar cel mai important, cei de la Acasă în Banat au aflat o mulţime de informaţii noi despre morile existente, dar și despre alte zece mori și încă două fizic dispărute. Şi pentru ca documentarea să fie ca la carte, au adunat tot felul de materiale, extrem de valoroase pentru viitorul volum: documente vechi, fotografii, schiţe şi acte de proprietate.

„Ne-am stabilit cartierul general în sat, să cercetăm în detaliu morile de apă, dar mai ales să intervievăm oamenii care mai cunosc povești despre istoria morilor. Încă de la bun început am aflat o mulțime de informații necunoscute până acum. N-am sperat că vom afla atât de multe lucruri. Cu sprijinul lui Dobren Dănilă am reușit să identificăm și să intervievăm câțiva oameni cheie, în vârstă, care ne-au relatat numeroase aspecte inedite din istoria morilor, și, până la urmă, a satului. De dimineață a fost forfotă la primărie, oamenii venind să vorbească cu noi sau să ne aducă documente vechi, acte de proprietate, schițe, fotografii valoroase. De ce? Pentru că atunci când vine vorba de mori, se deschide cufărul cu amintiri și dragostea pentru satul în care și-au trăit viața. În numai două zile am cules o cantitate foarte mare de date și materiale care ne vor ajuta să scriem o carte despre Morile Rudăriei așa cum ne dorim: atrăgătoare, captivantă, plină de viață.“, a precizat Radu Trifan.

A treia zi de cercetare la Rudăria a fost foarte solicitantă şi plină cu amănunte fascinante. „Am ajuns, în sfârșit, pe urmele lui Eftimie Murgu, la urmașul lui, un bun fierar care a deținut moară și un firiz. Ne-a arătat, în grădină, locul unde a fost casa bătrână a lui Moș Efta, așa îi spuneau faimosului revoluționar de la 1848.“, a mai spus Trifan.

Iar după toată truda, oaspeţii au fost poftiţi la masă, una tradițională ca la Rudăria, cu coleșă, brânză friptă, cârnați, ouă, murături și cu nelipsita răchie de pe Valea Almăjului.

JCS-Nicoleta Moraru