Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zona Triaj ar putea deveni un mare parc, de circa 20 de hectare, cu clădiri rezidenţiale de două, trei etaje pe malul Bârzavei, iar Fierul vechi dinspre Lend – un cartier pentru tineri, cu terenuri de joacă, parcare supraetajată, de unde să plece autobuze spre zona Alpină!

Nu, nu sunt poveşti de adormit copiii, ci proiecte ce se vor contura la Reşiţa. Potrivit primarului Ioan Popa, „Zona Triaj, ca s-o numim generic aşa, adică între pasajul de la Intim şi staţia Peco Mol, toată bucla Bârzavei, însumează circa 24-25 de hectare, din care Reşiţa a cumpărat de la TMK deja 12 hectare. Deci jumătate din acel teren este proprietatea oraşului, unde era practic triajul vagoanelor care veneau cu minereu de fier şi se depozitau în Triaj, şi de acolo mergeau spre Combinat, ăla e proprietatea noastră. Acolo mai are teren Timeea, unde şi-a făcut Sala de nunţi, şi mai sunt doi proprietari mari, urmaşii lui Crossi, care au, după părerea mea, vreo 4, până în 5 hectare, şi mai este firma de la Târgu Jiu care colectează fier vechi şi-l duce la TMK, firmă care are încă vreo 3 hectare. Aici noi, odată cu masterplanul ăsta cu Ceetrus, cu mallul şi aqualandul, gândim o reconversie a zonei respective într-un mare parc. Vrem să facem un parc de circa 20 de hectare cu câteva clădiri rezidenţiale pe malul Bârzavei, în regim de înălţime de P+1, P+2, şi am iniţiat deja ceva discuţii cu cei cu fierul vechi, pentru a-i reloca înspre zona Ţerova, în apropiere de halda de zgură, şi evident că am avut şi ceva discuţii cu Silviu Lăzărescu (Crossi – n.r.), dar urmează să intrăm în mai multe detalii în perioada următoare“.

Tot un cartier de locuinţe se are în vedere şi pentru zona fierului vechi dinspre cartierul reşiţean Lend. „Pentru zona Stavila, pe unde e Moara Juracek, am avut discuţii pe Planul Urbanistic Zonal de acolo. E un PUZ foarte frumos, pe 8-8,5 hectare, teren pe care, la fel, l-am luat de la TMK, împreună cu alealalte 12 hectare, în care avem locuinţe pentru tineri, avem parcare multietajată pentru cei care merg spre zona alpină, să-şi lase maşinile acolo, să meargă cu autobuze. Avem şi câteva locuinţe sociale, terenuri de joacă, tot felul de utilităţi şi cam atât. V-aş mai spune una, dar nu vă spun, că dacă daţi în presă, iar mă cred ăştia nebun“, a încheiat primarul Ioan Popa.

JCS-A.M.