Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – Asta în cazul proiectului pe fonduri europene pentru drumul comunal, care a trebuit refăcut, evident cu alte cheltuieli, acoperite din bugetul local!

De două ori a trebuit să pună Primăria bani din fondurile proprii pentru modernizarea străzilor comunale, respectiv 5.346 m. O dată, din cauza modificărilor legislative survenite în 2019 prin deja faimoasa Ordonanţă 114, care a dat peste cap bugetele locale ale UAT-urilor, iar a doua oară, din cauza defectelor tehnice din proiect, în care nu erau incluse toate accesele: „Acest proiect, explică edilul comunei, Mirco Lechici, început în toamna anului trecut, este în plină desfăşurare şi foarte curând, cel mai probabil în toamnă, vom face recepţia. Valoarea proiectului s-a tot modificat de la 1 milion de euro plus TVA, cât a fost iniţial, fiindcă a venit Ordonanţa 114, iar din bugetul local a trebuit să mai indexăm încă 320 de milioane de lei, apoi am constatat, în timpul execuţiei, că în proiectul mare nu erau cuprinse toate accesele la proprietăţi. Având în vedere că avem foarte multe grădini între case, nu puteam să îngrădim oamenii, să treacă peste rigolă betonată cu cai, cu tractoare, pentru a-şi lucra grădinile. Am făcut un alt proiect cu amenajarea acestei proprietăţi, iar pe distanţa de 5,4 km am făcut accese la toate gospodăriile, respectiv la grădini. E vorba de 200 de accese pe care le-am făcut din fonduri proprii, din bugetul local“.

Stadiul lucrărilor nu este cel preconizat, dar edilul comunei e optimist după câte a pătimit cu proiectul: „Având în vedere restricţiile pe care le-am tot avut, mai întâi iarna, apoi cu pandemia, n-am putut să avansăm aşa cum ne-am fi dorit, dar lucrările se află, din punctul meu de vedere, nici într-o fază avansată, nici în întârziere. Sperăm, totuşi să închidem acest proiect în toamnă“, a adăugat Mirco Lechici.

JCS-Alexandra Gorghiu