Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – O spune chiar noul șef al Direcției Silvice Caraș-Severin, Ioan Olariu, în urma unui control efectuat la Ocolul Silvic Herculane!

Potrivit directorului Olariu, în urma controlului de fond efectuat în perioada 10.02-18.06.2020, la Ocolul Silvic Băile Herculane actul de administrare a înregistrat deficiențe majore care au dus la fapte ilegale identificate în parchetele de exploatare contractate de operatori economici ca masă lemnoasă pe picior, în parchetele exploatate de către prestatori servicii sau în cantoanele gestionate de personalul silvic. Mai mult, controlul a scos la iveală și abuzurile unor angajați ai ocolului, dimensiunea pagubelor fiind fără precedent la nivelul Direcției Silvice Caraș-Severin.

Pagubele constatate nu au fost mici, apropiindu-se de 1 milion de lei. Mai exact, „cioate provenite din tăieri ilegale, nejustificate de pădurari, totalizând 6136 buc cu un volum de 1882 mc, paguba fiind evaluată la 462.918 lei; cioate provenite din tăieri ilegale, justificate de pădurari prin trei procese verbale de infracțiune și șase procese verbale de contravenție, totalizând 597 buc., cu un volum de 308 mc, paguba fiind evaluată la 155.989 lei; în 3 parchete exploatate de operatori economici s-a constatat un număr 202 cioate, cu un volum de 548 mc, paguba fiind evaluată la 247.259 lei, pentru care există suspiciuni de folosire ilegală a unui dispozitiv special de marcat sau unui dispozitiv artizanal; pagube din declasarea materialului lemnos, facturi fictive și servicii neefectuate în sumă de 81.183 lei”.

Directorul DS Caraș-Severin, Ioan Olariu, spune că aceste derapaje au fost sancționate drastic. „Până la această dată s-au făcut o plângere penală pentru folosirea ilegală a unui dispozitiv special de marcat de către un salariat al ocolului silvic, șapte sesizări la Parchet pentru pagube constatate în cantoanele silvice urmare a controalelor de fond, trei propuneri de retragere a atestatelor de exploatare pentru operatori economici, desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă pentru un tehnician silvic și doi pădurari, retrogradarea din funcție a unui tehnician șef district și sancționarea disciplinară prin diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de 1-3 luni la un tehn. șef district și 2 pădurari”.

Iar Ioan Olariu nu se oprește aici, pentru că în curs de aplicare sunt și alte măsuri, care se vor lăsa cu dosare penale și desfacerea contractului de muncă pentru alți angajați. „Este vorba de sesizarea organelor de cercetare penală împotriva unor salariați ai O.S. Băile Herculane și a unor societăți comerciale care au adus prejudicii O.S. Băile Herculane, dar și pentru utilizarea unui dispozitiv de marcat neidentificat / artizanal. Mai mult, vom desface disciplinar contractul individual de muncă pentru o serie de angajați, iar alți 15 vor fi sancționați disciplinar prin diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de 1-3 luni”, mai spune Olariu în comunicatul de presă, avertizând că Direcția Silvică își asumă în continuare rolul de administrator responsabil și transparent al pădurii și nu va tolera activități ilegale, desfășurând permanent acțiuni de identificare a acestora la toate ocoalele silvice. Primul vizat, chiar în aceste zile, Ocolul Silvic Mehadia!

JCS-N.C.