Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Deşi nu este adeptul înstrăinării resurselor româneşti, şeful judeţului, Romeo Dunca, crede că şansa de salvare a Moldomin e puternica firmă din Turcia care a achiziţionat anul acesta mina de cupru!

Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, susţine că importantă e păstrarea licenţei, conform primei sentinţe în procesul cu Agenţia Resurselor Minerale, recursul urmând să se judece în această lună: „În privinţa Moldomin, acolo există un termen de judecată, recursul cred că se judecă acum, pe 27 septembrie, dacă nu mă înşel. În primă instanţă s-a câştigat, adică lucrurile rămân aşa cum au fost stabilite iniţial şi nu cum le-a înţeles Agenţia Resurselor Minerale. Conform primei sentinţe, câştigătorul licitaţiei primeşte şi licenţa. De fapt, licenţa este importantă, chiar dacă ea expiră în martie anul viitor, având-o, e mai simplu s-o prelungeşti, decât să n-o ai şi s-o iei de la capăt. Deci, cred că şi asta se va rezolva“.

Pe de altă parte, Dunca a explicat că nici nu mai contează de unde e firma care va prelua Moldomin, important e să poată rezolva problemele de mediu şi să creeze locuri de muncă pentru oameni: „Nici eu nu sunt foarte bucuros că am înstrăinat această resursă, dar dacă noi timp de 20 de ani n-am găsit rezolvarea şi, în final, după parcurgerea tuturor etapelor legale de către un investitor care, nici nu contează că e din Turcia sau de unde o fi, dacă am ajuns la momentul ăla şi a bătut judecătorul cu ciocanul, atunci haideţi să mergem pe partea asta. Repet, mi-ar fi plăcut ca resursa să fie exploatată de către Statul Român, să fie sute de locuri de muncă, inclusiv rezolvarea problemei de mediu să fie în sacul românului sau guvernului român, dar cu asta nu s-a putut, nu s-a întâmplat, atunci trebuie să-i lăsăm pe alţii. Cu atât mai mult cu cât această companie este foarte mare, ei au făcut noul terminal de la Istanbul, este unul din cele mai mari şi mai moderne terminale din lume, ei îl şi administrează, iar asta înseamnă că este, totuşi, o companie serioasă. Ei au minereu, cu steril cu tot îl extrag în altă parte şi îl vor transporta cu barjele, fără reziduuri. Cu siguranţă, o companie care are cifre de afaceri de miliarde va fi mult mai norocoasă să-şi rezolve problemele de mediu. Dacă eşti mare şi puternic, oricine poate să te certe că n-ai făcut treaba bine, dar dacă vine o firmă muritoare de foame şi n-are bani, e greu să crezi că vor rezolva problema de mediu“.

JCS-Alexandra Gorghiu