Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – În stațiunea de pe Valea Cernei s-au intensificat eforturile autorităților pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere, dar și pentru aducerea salubrității stațiunii la standarde europene!

Astfel, începând cu data 1 mai, operatorul de salubritate SC Ecologica SRL din orașul Băile Herculane va trece la colectarea separată a deșeurilor municipale. Ținând cont că locurile de colectare comune ale deșeurilor municipale din jurul blocurilor au fost dotate cu spații speciale de sortare, în deșeuri menajere-reziduale (cele care nu pot fi reciclate, exclusiv deșeuri vegetale, electrice, electrocasnice, deșeuri toxice, periculoase) și deșeuri reciclabile (plastic, hârtie/carton, sticlă, metal), beneficiarii serviciului de colectare care au gospodării individuale (case) au fost dotați cu pubele de 120 l pentru aceste deșeuri și vor primi saci transparenți de 120 l pentru deșeurile care se pot recicla.

Pentru ridicarea deşeurilor menajere și reciclabile, beneficiarul trebuie să pună în faţa proprietăţii pubela sau sacul transparent conform unui program de colectare pe care operatorul de salubritate l-a pus la dispoziția cetățenilor din Herculane, program prin care se anunță zilele în care se va colecta gunoiul și pe ce străzi ale orașului, dar și orarul de colectare respectiv între orele 7:00 si 10:00. În cazul în care în pubelă sunt depuse și alte materiale în afară de deşeuri menajere-reziduale, se va refuza ridicarea deşeurilor şi se va pune în vedere beneficiarului să scoată celelalte materiale din conținutul deşeurilor menajere.

Totodată, beneficiarul contractului de colectare a deșeurilor va beneficia gratuit începând cu prima zi din luna mai de câte un sac transparent de 120 l pentru deșeurile reciclabile (plastic, hartie/carton, metal, sticla). Sacii se vor ridica numai după umplerea lor (nu sfert sau jumătate din capacitate) în fiecare zi de miercuri. Pentru a folosi la maxim capacitatea sacului transparent, locuitorii din Herculane sunt îndrumați să plieze, să turtească sau să strivească ambalajele. În cazul în care sacul conține și alte deșeuri decât cele reciclabile, se va refuza ridicarea acestuia. La fiecare ridicare a sacului cu deșeuri reciclabile beneficiarul va primi un sac nou, aceștia nefiind reutilizabili. De asemenea, firma de salubritate din Băile Herculane, SC Ecologica SRL precizează faptul că deșeurile menajere și reciclabile vor fi ridicate, în cazul persoanelor fizice, numai din recipientele puse la dispoziție de către operator.

JCS-Nicoleta Moraru